24 Eylül 2024 Salı

AvEG-Kon: İşgale karşı Kobane direnişini kuşanmaya

AvEG-Kon, 2 Kasım Dünya Rojava gününde halkların isyanını meydanlarda birleştirmeye, işgale ve barbarlığa karşı tek yumruk olmaya çağırdı. SKB de Rojava kadın devrimini savunacaklarını belirtti.
 

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) yaptığı açıklamayla 2 Kasım Dünya Rojava gününde işgale karşı dayanışma çağrısı yaptı.

“Sömürgeci Türk devletinin işgaline karşı Kobane direnişini kuşanmaya. 2 Kasım’da Rojava’daki ‘Onur Direnişi’ni büyütmek için alanlara” diyen AvEG-Kon, “Kürt halkı kendi anayurdunda bağımsız, özgür ve eşit bir yaşam için tüm gerici, faşist, emperyalist ve sömürgeci güçlere karşı savaşmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Kobane direnişinin Rojava devrimi için mihenk taşı olduğu belirtilen açıklamada, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde bir kadın devrimi olarak da tarihe adını yazdıran Rojava devriminin inşası için Rojava halkları, inançları ve etnik toplulukları hep birlikte yeni bir yaşamı örgütlediler. Meclisler, komünler ve daha da önemlisi kadınların eşit temsiliyetinin her alanda var edilmesiyle şimdiden kapitalizm ve onun örgütlenmiş hali olan burjuva demokrasisine alternatif bir yaşamın mümkün olabileceğini gösterdiler. Devrimin her soluğunda özne olmayı başaran Türkiyeli sosyalistler ve enternasyonal devrimciler dünya halklarına umut olmayı başaran Rojava devriminin büyütülmesi için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadılar. O çok özlenen halkların birleşik mücadelesi Rojava topraklarındaki direnişte cisimleşti” denildi.

Rojava devriminin işgalci saldırı altında olduğu belirtilen AvEG-Kon açıklamasında, son süreçte yaşanan gelişmeler aktarıldı. “9 Ekimden bu yana dünya halkları savaşa karşı Rojava halklarının ‘Onur Direnişi’nin yanında saf tuttu. Savaşın durdurulması talebiyle meydanları doldukları gibi işgale karşı Rojava’yı savunmak için savaş siperlerinde yerini aldılar. Rojava’da ölümsüzleşen enternasyonalist savaşçıların direniş iradelerini Avrupa halkları asla unutmayacaktır. 2 Kasımda çıktığımız her meydanda bizimle birlikte olacaklar” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kobane zaferinden sonra şimdi sıra Rojava zaferindedir. 2 Kasım uluslararası Rojava gününde Fransa’dan Almanya’ya, Avusturya’dan Kanada’ya, İsveç’ten Avusturalya’ya halklarımız bir daha Rojava halklarının, direnişçilerinin yanında olduğunu haykıracak. Bir daha emperyalist savaşlara, işgallere ve barbarlığa hayır diyecektir...

“Lübnan’dan Şili’ye, Haiti’den Mısır’a Irak’a kadar dünyanın farklı ülkelerinde halklar kapitalist düzene isyan ederek ayaklandı. Sokaklar; yoksulluğa, yolsuzluğa, eşitsizliğe direniyor, işgalcilere, emperyalistlere ve sömürgecilere direniş dersi veriyor. Halkların bu direnişi barbarlık düzeninin sonunu getirecek tek anahtardır.

“Avrupa’daki Türkiyeli Kürdistanlı ve diğer uluslardan göçmenler; bütün sosyalistler, devrimciler ve demokratlar 2 Kasım Dünya Rojava gününde halkların isyanını meydanlarda birleştirmeye, işgale ve barbarlığa karşı tek yumruk olmaya çağırıyoruz.”

SKB: KADIN DEVRiMiNi SAVUNMAYA
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) de yaptığı açıklamayla, Rojava kadın devrimini savunmaya çağırdı. İşgal saldırısının Rojava kadın devrimini boğmayı amaçladığı vurgulanan SKB açıklamasında, DAİŞ şefi Bağdadi’nin Türkiye’nin işgali altındaki topraklarda öldürüldüğü hatırlatıldı.

“Avrupa birliği devletleri ürkek açıklamaları, silah satışlarının durdurulduğu gibi eylemleri ile bugüne kadar faşist şefi büyüttükleri gerçeğini değiştirmiyor. Ancak dünya halkları Rojavayı savunmak için büyük bir irade birliği sergiliyor” diyen SKB, şunları kaydetti:

“Ezidi kadınları köle pazarlarında seks kölesi olarak satan DAİŞ çetelerini Rojava’dan ve Kuzey Suriye’den temizleyerek kadınları özgürleştiren YPJ, YPG ve SDG savaşçılarının bu onurlu direnişlerinde sahip çıkmalıyız. Gün aynı zamanda kadın devrimi olan Rojava Kadın Devrimini savunma günüdür. Rojava Devrimi dünya kadınlarının geleceğidir. Rojava Devrimi’ni savunmak geleceğimizi savunmaktır. Dünya 2 Kasım Rojava gününde, Erkek egemen kapitalist sisteme karşı Rojava Kadın Devrimini alanlarda savunmak geleceğimizi savunmaktır.”