24 Eylül 2024 Salı

AVEG-KON: Akbelen, Cudi ve Yunanistan'daki yıkıma karşı, doğayı savunmaya!

Akbelen, Cudi ve Yunanistan'da ormanların yok olmasına ilişkin açıklama yapan AVEG-KON, "Kapitalist sistem ekolojik düzeni her türden talan ve rant politikalarıyla yıkıma uğratıyor. Dünya halkları ekolojik yıkıma karşı birleşerek mücadelelerini birleştirmelidir" dedi.

Avrupa Ezilen Göçmenlerin Konfederasyonu (AVEG-KON), Akbelen, Cudi ve Yunanistan'daki doğa yıkımına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Akbelen ormanları 4 yıldır İkizköy köylülerinin süren direnişlerine rağmen ağaç kıyımına uğradı. Faşist rejimin sermayedarlara peşkeş ettiği Akbelen ormanları büyük bir rantın konusu oldu. Cudi ormanları devlet eliyle ve askerlerce yakılıyor. Yunanistan'da 600'den fazla orman yangını ile doğa korumasız kılınıyor.

Günlerdir Muğla İkizköy'de yaşananlar, soyguncu sermayedarlardan LİMAK Holdingin en fazla devlet ihalesi alan şirketlerden biri olduğunu bir kez daha günyüzüne çıkartıyor. Dünyanın bir çok yerinde çıkartılan bu yangınlar ve ağaç kesimi kamu kaynaklarının devlet eliyle sermayeye nasıl aktarıldığını gösteriyor. Tarım alanları, vadiler, parklar, SİT alanları her yer birer şantiyeye çevrilerek ekolojik yıkım inşa ediliyor.

Tüm bu yıkım ve talan düzenine karşı Akbelen'de olduğu gibi, başta köylüler olmak üzere ekolojistler, sosyalistler, kadınlar ve gençler tarafından sahiplenilmesi ve direnişle savunulması önemlidir.

Kapitalist sistem ekolojik düzeni her türden talan ve rant politikalarıyla yıkıma uğratıyor. Dünya halkları ekolojik yıkıma karşı birleşerek mücadelelerini birleştirmelidir. Toprağımızı ve suyumuzu savunmak, yaşanılabilir bir dünya için zorunludur."