26 Eylül 2024 Perşembe

Atina'da '17 Kasım' protestosuna polis saldırdı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının 47. yılı dolayısıyla yapılan eyleme polis saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Yunanistan'da 1973'te "Albaylar Cuntası"na karşı yapılan 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının 47'nci yılı dolayısıyla yapılan eyleme polis saldırdı.

Başkent Atina'da yapılmak istenen yürüyüşe izin verilmemesi üzerine eylemciler ile polis arasında çatışma çıktı. Polis eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Yunan basınında yer alan haberlere göre; Selanik kentinde yapılmak istenen yürüyüş polis tarafından engellendi.

Hükümet, Covid-19 salgını gerekçesiyle 17 Kasım'da her yıl düzenlenen büyük çaplı yürüyüşlerini önlemek için dün eylem yasağı getirmişti.

Ülkede ana muhalefet partisi Syriza ile Yunanistan Komünist Partisi (KEE) ve Mera25 Partisi, hükümetin aldığı yasak kararına tepki göstermişti.

17 KASIM ÖĞRENCİ AYAKLANMASI
Yunanistan'da 1967'de askeri darbe ile yönetime el koyan Albaylar Cuntası'na karşı ayaklanan öğrenciler, 14 Kasım 1973'te Teknik Üniversiteyi işgal etmişti.

17 Kasım sabahında ise ordu, tanklarla üniversiteye girmişti. 3 gün boyunca süren eylemde halktan da büyük destek gören öğrencilerin bu direnişi, cuntaya karşı başlatılan mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.