26 Eylül 2024 Perşembe

Ateşkes sonrası Ermenistan'da protestolar başladı

Dağlık Karabağ'da savaşın sona ermesi için ateşkes kararı alınarak Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan arasında ortak bildiri imzalandı. İmzanın ardından Ermenistan'da protestolar başladı, hükümet binası önünde toplananlar, binanın cam ve kapılarını kırdı.

Dağlık Karabağ'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği savaşın sona ermesi için Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında ortak bir ateşkes bildirisi imzalanmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ bölgesine Rus Barış Güçleri'nin konuşlandırılacağı açıklamıştı. Putin, açıklamasında tarafların mevcut askeri pozisyonlarında kalacağını belirterek, ulaşım merkezlerinin açılacağını kaydetmişti. Putin, yeni ateşkes anlaşmasının, Dağlık Karabağ krizine her iki tarafın da çıkarına, uzun vadeli çözüm için koşullar yaratacağını umduğunu dile getirmişti.

Ateşkese ilişkin Facebook hesabı üzerinden canlı yayında açıklama yapan Başbakan Paşinyan "Hem kendim hem de hepimiz için çok zor bir karar aldım. Rusya ve Azerbaycan Başkanları ile Karabağ savaşını bitirmek için bir bildiri imzaladım. Yayınlanan söz konusu açıklama benim ve halkımız için tarif edilemez şekilde acı vericidir" demişti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sahadaki askeri durum nedeniyle söz konusu anlaşmayı imzaladıklarını belirtmiş, "Aldığım karar, derinlemesine analizlere ve askeri duruma ilişkin bilgi sahibi kişilerin değerlendirmeleri temelinde alındı. Bildiriyi imzalamaktan başka şansım yoktu" dedi.

Paşinyan, parlemonto içine kadar uzanan protestolarla ilgili ise "Halkı isyana sevk eden herkes adalet önüne çıkartılacak" diye tehdit etti.

Anlaşma maddeleri şöyle:
Ateşkes salı sabahı 00:00'dan (TSİ) itibaren yürürlüğe girecek
Azeri ve Ermeni askeri güçleri şimdiki pozisyonlarında kalacak
Ermenistan Dağlık Karabağ'ı çevreleyen topraklardaki işgaline son verecek
İşgal altındaki Ağdam, Laçin ve Kerbecer toprakları Azerbaycan'a teslim edilecek
Dağlık Karabağ'daki temas hattı ve Karabağ'ın Ermenistan ile bağlandığı koridorda Rusya barış güçleri konuşlandırılacak
Rusya bölgeye 1,960 asker gönderececek. Rus barış gücü bölgeye 5 yıllığına konuşlanacak
Ulaşım, iletişimin kontrolü, Rusya Sınır Güvenlik Servisi kurumları tarafından ağlanacak
Yerlerini terk etmiş siviller BM gözetiminde evlerine geri dönecek
Esirler ve cenazeler karşılıklı olarak takas edilecek