20 Eylül 2024 Cuma

Arnavutköy Jandarma Karakolu önünden Kadıköy'e çağrı

380 işçinin gözaltında tutulduğu Arnavutköy Jandarma Karakolu önünde bekleyişlerini sürdüren, HDP, ESP, DİSK yöneticileri, Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda saat 19.00'da yapılacak eyleme çağrı yaptı.
İstanbul'da yapılan üçüncü havalimanı inşaatındaki insanlık dışı çalışma koşullarını protesto ettiği için gözaltına alınan işçilerden 380'i Arnavutköy Jandarma Karakolu'nda tutulmaya devam ediliyor. HDP Milletvekilleri Erkan Baş ve Züleyha Gülüm ile HDP İstanbul İl Örgütü, ESP MYK Üyesi Şahin Tümüklü, DİSK İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Daire Başkanı Kanber Saygılı, Dev Yapı-İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut'tan oluşan heyet işçilere destek olmak ve durumları hakkında bilgi almak üzere Arnavutköy Jandarma Karakolu'na gitti.
 
'ÖZEL MÜLKÜ KORUMAK JANDARMANIN GÖREVİ Mİ?'
 
Karakola girişleri engellenen heyet adına açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Erkan Baş, "Buradan soruyoruz özel mülkü korumak jandarmanın görevi midir? Kamunun, halkın yararını korumaktır esas görev. Bunu yapmaya çalışıyoruz ama engelleniyor. Arnavutköy Jandarma karakolu'nda 380 işçi içeride tutuluyor" dedi.
 
İnşaatta her gün yüzlerce işçinin işbaşı yatığını, yüzlerce işçinin de işine son verildiğini söyleyen Baş, "Dün işe alınanlara patron kimlik vermemiş, o işçiler kartı olmadığı için burada gözaltında tutuluyor" diye belirtti.
 
380 işçinin Arnavutköy Jandarma Karakolu'nda tutulduğunu ifade eden Baş, "Açıkça söylüyorum bu hukusuz emirleri uygulayanlar suç işliyor. Hepsi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Ortada haksızlık yapan patronlar varken onları sorgulamıyorsunuz. Burada insanlar aylardır çığlık atıyor, işçiler öldürülüyor. Bunun soruşturulması, bunların cezalandırılması gerekiyor" diye kaydetti.
 
Baş, "İşçilerin taleplerini herkes okusun, insan gibi yemek yemek, düzgün bir yerde yatmak istiyoruz; bunlardan daha insani talepler olabilir mi? Bu talepler suç değil. Bunları yerine getirmeyen patronlar suç işliyor, iktidar suç işliyor. Eğer iktidar halka hizmet eden bir iktidar olsa bunlar olmaz. İşçiler şirket otobüsleriyle, patronların otobüsleriyle karakola getiriliyor bundan daha büyük suç yok" diye belirtti.
 
Ellerinden ne geliyorsa yapmaya devam edeceklerinin altını çizen Baş, "Avukat arkadaşlarımızla görüşeceğiz. İşçi kardeşlerimiz sonuna kadar haklı. Biz de elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince yanlarında olacağız" dedi.
 
'İŞÇİLERİN SESİNE SES OLALIM'
 
Ardından söz alan DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut ise "Sendikamız ile birlikte dünkü direnişi örgütledik. Yanımızda olan dost kurumlarımızla milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Haklının yanındalar, ezilen işçinin yanındalar, vekillerimizle birlikte süreci takip ediyoruz. Burada kamuoyuna çağrı yapıyoruz. İnşaat-İş Sendikasının yöneticileri gözaltına alınmış olabilir ama biz bugün İnşaat-İş Sendikasının üyeleriyle Dev Yapı-İş Sendikası olarak akşam saat 19.00'da Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda 'Gözaltılar serbest bırakılsın, bütün 3. Havalimanı işçilerinin talepleri kabul edilsin" şiarıyla bir eylem gerçekleştireceğiz. Eylemimize DİSK, KESK, TTB, TMMOB ve demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti destek verecek. Siz dayanışmayı geliştirirseniz, arkadaşlarımızın gücüne güç, sesine ses olabilirsiniz" diye çağrı yaptı.
 
ETHA'ya konuşan ESP MYK Üyesi Şahin Tümüklü de "Çok uzun bir süredir üçüncü havalimanında çalışan işçiler en temel insani hakkı için birçok kez iş bırakma eylemi yaptı. En son gelinen aşamada işçiler, yatakhaneler yatamaz, insani koşullarda çalışamaz hale geldi. En temel hak olan yaşam hakkının ihlal edildi" dedi.
 
'29 EKİM'E ENDEKSLENMİŞ BAKIŞ AÇISI VAR'
 
AKP/Saray iktidarının hayallerinin gerçekleşmesi için başta İGA olmak üzere buna bağlı taşeronlar işçilere kan kusturduğunu ifade eden Tümüklü, "Devlet, patron ve taşeronlar birleşmiş işçilerin üzerinde bir demoklesin kılıcı gibi duruyorlar. Ya bunların yaşam koşullarını, insanca dinlenme koşullarını hiçbirini yerine getirmiyorlar. Tamamen 29 Ekim'e endekslenmiş bir bakış açısıyla hiçbir insani değeri gözetmeyen bir çalışma koşulu dayatıyorlar" diye belirtti. Bu çalışma ve yaşam koşullarına karşı çıkan işçilerin iki gün önce direnişe başladığını hatırlatan Tümüklü, devletin direnişi kırmak için 380 işçiyi gözaltına aldığını söyledi.
 
'GÖZALTILARDAN BİLGİ ALINAMIYOR'
 
Tümüklü, "Tabi bizler işçi sınıfı ve emekçilerin mücadelesinin yanında yer alanlar olarak bu mücadelenin meşruiyetini ve haklılığının yanındayız. Gözaltındakilerden bilgi alınamıyor. Ne milletvekilleri ne de avukatlar bilgi alamıyor. Sadece şirket yöneticileri ile savcılık ve kolluk kuvvetleri işbirliği ekseninde işçilerin direnişi kırılmaya çalışılıyor. Onlara insanlık dışı çalışma koşullarında çalışmaları dayatılıyor. Direnişlerinin kırılmasını zorluyorlar" dedi.
 
KALKEDON MEYDANI'NA ÇAĞRI
 
Tümüklü, gözaltındaki işçilerin serbest bırakılması ve taleplerinin kabul edilmesi için bugün saat 19.00'da Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda yapılacak eyleme çağrı yaptı.