28 Eylül 2024 Cumartesi

'Armenak'in mücadelesini ezilen halklara taşımaktan geri durmayacağız'

Ermeni devrimci Armenak Bakırcıyan'ın hayatının anlatıldığı "Alnında Kılıç Yarası: Armenak" belgeselinin "güvenlik" bahanesiyle Ankara ve İstanbul'da yasaklanmasına tepki gösteren Partizan, Armenak'ın hayatının halkla buluşmasından iktidarın korktuğunu kaydetti. Partizan, tüm yasak ve engellemelere rağmen Armenak'ı halkla buluşturacaklarını belirtti.

Partizan'ın 26 Ocak 2020'de Kartal'da bulunan Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde, Ankara'da ise 2 Şubat 2020'de Tüm Bel-Sen'de düzenleyeceği "Alnında Kılıç Yarası: Armenak" belgeseli yasaklandı. Kartal Kaymakamlığı ve Ankara Valiliği yasağa gerekçe olarak, güvenliği gösterdi.

Yasağa ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısı düzenlendi. Sanatçı Pınar Aydınlar ve araştırmacı yazar Temel Demirer'in katıldığı toplantının basın metnini Mehmet Soylu okudu.

'ARMENAK'IN YAŞAMININ HALKA TAŞINMASINDAN KORKTULAR'
Savaş ve şovenizm politikalarının kışkırtıldığı bugünkü koşullarda devletin Armenak belgesel gösterimini yasaklamasının manidar olduğunu kaydeden Soylu, "Katletmekle kalmayıp cenazesine işkence yapan devlet Ermeni ulusuna mensup bir komünist olan Armenak Bakırcıyan'ın belgeselinin yayınlanmasından da korku duymaktadır. Çünkü onun yaşamında ulusuna yapılan soykırıma, emekçi halkın maruz kaldığı baskıya, sömürüye ve zulme karşı başkaldırı ve cesaret vardır. Onun yaşamında bu coğrafyada hakları gasp edilen, dili, kimliği, kültürü yok sayılan ulusların ve çeşitli milliyetlerin gerçek özgürlük mücadelesine adanmışlık vardır. Tüm bunlardan kaynaklıdır ki Armenak'ın yaşamının halka taşınmasından korkmuşlardır. Onun yaşamını ve mücadelesini katletmekle, cenazesini kaçırmakla bitirmeye çalışanlar bu amaçlarını nasıl başaramadılarsa yaşamının anlatıldığı belgeseli yasaklamakla da onun halka ulaştırılmasını engelleyemeyeceklerdir" dedi.

Belgeselin hazırlanmasına emek harcayanlara teşekkür eden Soylu, şöyle devam etti: "Ve bir kez daha yineliyoruz ki Armenak Bakırcıyan'ın yaşamı ve mücadelesini, sömürülen ve ezilen emekçi halkımıza taşımaktan bir an olsun geri durmayacak, yasak ve engellemelere rağmen belgeselin en yaygın şekilde gösterimini gerçekleştireceğiz."

AYDINLAR: EZİLENLER OLARAK DEVRİMCİ SANATI SAHİPLENECEĞİZ
Söz alan sanatçı Pınar Aydınlar, belgeselin 5 yıllık bir emek sonucu ortaya koyulduğunu belirtti. Faşizmin görevinin yasaklamak olduğunu ifade eden Aydınlar, devrimci sanat anlayaşının bu yasaklara karşı mücadelesini sürdürdüğünü vurguladı. Grup Yorum'un tüüm saldırılara rağmen direndiğini kaydeden Aydınlar, "Egemen sınıfın yasalarına karşı biz ezilenler olarak devrimci sanatı sahipleneceğiz. Bugün belgeselin yasaklanmasına karşı olan tavrımızla Grup Yorum'un yasaklanmasına karşı olan tavrımızı birleştireceğiz, sahipleneceğiz" dedi.