19 Eylül 2024 Perşembe

Antep 1 Mayıs'ında direnenler söz aldı

Antep'de işçiler, emekçiler, direnenler İstasyon Meydanı'nda kutladığı 1 Mayıs'ta emek mücadelesinin süreceği kaydedildi. Antep OSB'de çalışan işçilerin söz alarak mücadele çağrısı yaptı. 

Antep'te İstasyon Meydanı'nda işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı kutladı. 

DEM Parti İl Örgütü'nün "Emeğin ve özgürlüğün ülkesini kurmak için geliyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, bıjî 1Ê gulanê" ve "Yaşasın 1 Mayıs. Bıjî yekê gulanê" pankartı ardında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) başta olmak üzere bileşen partiler yürüdü.  TİP Yürüyüşe, "Her şey emeğin olacak" pankartıyla katıldı. 

BİRTEK-SEN üyesi Mega Polietilen işçileri de "Köle değil işçiyiz! Haklarımızı alana kadar direneceğiz" pankartı ve "Kadınlara şiddete, ayrımcılığa son", "Mega Polietilen patronu elini ekmeğimizden çek, hakkımızı ver" dövizleri taşıdı. 

Antep-Kilis Tabip Odası, "Vergide adalet istiyoruz", EMEP "Birlik, mücadele, dayanışma", Kadın Meclisleri "Patronun ucuz iş gücü. Ailenin köleis olmayacağız" pankartlarıyla miting alanında yerini alırken ayrıca "Çocuk işçilik yasaklansın", "İş iş iş, 6 saatlik iş , herkese iş" pankartları da açıldı. 

Sık sık, "Biji yekê Gulanê", "Sermayeye değil emekçiye bütçe", "Faşizme karşı omuz omuza", "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı yürüyüşte ayrıca 1 Mayıs alanı Taksim'in işçi ve emekçilere, ezilenlere kapatılmasına tepki gösterildi; Taksim iradesini sergileyenlere selam gönderildi. 

İstasyon Meydanı'nda miting programı 1 Mayıs başta olmak üzere mücadelede ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı.

'BİZİ BU ŞEHRİN LÜKS MERKEZLERİNDE GÖREMEZSİNİZ'
İşçiler adına konuşma yapan Başpınar Halı dokuma işçisi Mikail Kılıçalp şunları söyledi: "Bu kentin patronları, zenginleri çocuklarına daha reşit olmadan milyonluk lüks arabalar alırken, başka ülkelere tatillere gönderirken, biz çocuklarına oyuncak bir araba bile alamayan, oyun çağındaki, okul çağındaki çocuklarını işe gönderen Başpınar işçileriyiz. Çünkü fabrikalarda sömürdükleri emeğimiz, alın terimiz bu kentin patronlarına yetmiyor. Çünkü çocuklarımızı okutacak, insanca yaşamaya yetecek bir ücret veremeyecek kadar çok paraya ihtiyaçları var. Çünkü doymak bilmiyorlar! Emeğimizi, etimizi, kanımızı, ömrümüzü yedikçe semiriyor, semirdikçe daha çok sömürmek istiyorlar. İşte bu yüzden, bizim emeğimiz, etimiz, kemiğimiz yetmediği için, çocuklarımızı da atölyelerde, adı okul olan MESEM'lerde etiyle kemiğiyle çocuk işçi olarak patronların hizmetine sunuyoruz. Biz Başpınar işçileriyiz! Bu marka şehrin, ihracat rekorları kıran bu şehrin bütün zenginliklerini üreten, taşında, toprağında emeği, alın teri ve kanı olan ama o zenginlikten payına sadece sefalet düşen işçileriz. Biz Başpınar işçileriyiz! Bizi bu şehrin lüks merkezlerinde, mekânlarında göremezsiniz bizi" dedi.

'İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'
DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, "Tüm hak ve özgürlükler gibi örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü, sendikalaşma özgürlüğü başta olmak üzere temel özgürlükler, baskıcı otoriter rejim altında kullanılamaz hale gelmiştir. Bizler işçiler, emekçiler bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz. Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz. Tüm bu nedenlerle ülkemizin dört bir yanında 1 Mayıs alanlarında insanca yaşamak için buradayız" ifadelerini kullandı.

'EMEĞİN OLDUĞU BİR ÜLKE İÇİN OMUZ OMUZA VERELİM'
Eşit yurttaşlık, barış ve kardeşlik için mücadele ettiklerini ifade eden KESK Dönem Sözcüsü İsmet Karatay, "Bunun yolu hep birlikte mücadele etmekten geçiyor. Gündüzleri sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hakim olduğu bir ülke için omuz omuza verelim" dedi. 
 
Miting, Eğitim Sen gönüllülerinin bir araya gelerek oluşturduğu müzik grubunun yaptığı müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.