24 Eylül 2024 Salı

Anneler baskıya rağmen sokakları terk etmiyor

Tutsak aileleri, polis engeline rağmen çocuklarının sesi olmaya devam ediyor, sokakları terk etmiyor.
Tutsak aileleri, polis engeline rağmen çocuklarının sesi olmaya devam ediyor. İstanbul'da Gebze ve Bakırköy cezaevlerinin önünde toplanmaları engellenen aileler, yarın yine cezaevlerinin önüne gideceklerini duyurdu. Diyarbakır'da Koşuyolu Parkı'na girmeleri engellenen aileler, Batıkent'te eylem yaptı. Adana'da aileler İnönü Parkı'ndan seslendi
 
GEBZE CEZAEVİ'NİN ÖNÜNDEKİ EYLEM ENGELLENDİ
 
 
Tutsak ailelerinin Gebze Kadın Kapalı Cezaevi önünde başlattığı nöbet eylemi 30. gününde devam etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze il binasında bir araya gelen aileler, araçları ile cezaevine doğru yola çıktı. Ailelerin bindiği araçların önü kısa bir süre sonra polis tarafından kesildi. 
 
Ailelerin geçişine izin verilmezken, araç şoförüne para cezası kesildi. Aileler, daha sonra HDP Gebze ilçe binasına geçti. Öte yandan polisler, alanda çekim yapan gazetecilerin de telefonlarına el koyarak görüntülerini sildi. 
 
 AİLELER YARIN DA BAKIRKÖY'DE OLACAK
 
Tutsak anneleri, Bakırköy L Tipi Kapalı Kadın Cezaevi'nde önünde nöbet eylemi yapmak için E-5 Karayolu üzerinde bulunan Çocuk Sitesi Durağı önünde buluştu.  Cezaevine doğru yürümek isteyen annelerin önü polis tarafından kesildi.
Bu tutumu protesto etmek için bulundukları yerde oturma eylemi  yapan anneler, polis tarafından, "Burada da oturamazsınız, sizi uyarıyorum gözaltı yapacağım" denilerek engellenmek istendi. Aileler ise yarın da aynı yerde buluşacaklarını belirtti.
 
Aileler ve polislerin tartışmaları devam ederken görüntü almak isteyen gazeteciler de Genel Bilgi Taraması'ndan (GBT) geçirildi. 
 
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlardan Sezen Tekin ve Kudret Tekin'in polis ekipleriyle yaptığı örüşmelerden sonuç çıkmayınca aileler, el ele tutuşarak "yaşam zinciri" oluşturdu.
 
Aileler bu şekilde HDP Fatih İlçe Örgütü binasına kadar yürümek istedi.
 
Bir süre yürüyüşlerine devam eden ailelerin etrafını saran polisler, "Birbirinizin elini bırakın. Düzgün yürüyün yolunuzu" şeklinde bağırdı. Avukatlar da polisin annelere bağırmasına tepki gösterdi. Gruplar halinde bölgeden ayrılan aileleri sivil polisler takip etmeye başladı. 
 
DİYARBAKIR'DA BATIKENT KAVŞAĞI'NDA EYLEM
 
 
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda oturma eylemi yapmak isteyen tutsak aileleri, parka giderken polis tarafından Batıkent Kavşağı’nda durdurularak çembere alındı. HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Ayşe Gökkan’ın da destek verdiği anneleer, bunun üzerine bulundukları kaldırımda oturma eylemi yaptı. 
 
Kavşaktaki engelleme sürerken, Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) binasının bulunduğu sokakta toplanarak parka gitmek isteyen bir grup tutsak yakını da polis tarafından çembere alınarak engellendi. 
 
PATNOS CEZAEVİ'NİN ÖNÜNDE EYLEM
 
 
Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya gelen tutsak yakınları, ölümler olmadan açlık grevindekilerin taleplerinin yerine getirilmesini istedi.  
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, açık görüş için Ağrı’daki Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'ne gelen tutuklu yakınları ile bir araya geldi. Bir süre sohbet eden HDP'li Koç’a aileler, çocuklarının durumlarının kötü olduğunu aktardı. Ailelerin daha sonra HDP'li vekil ile birlikte cezaevi önünde yapmak istedikleri açıklamaya jandarma engel oldu. 
 
HDP’li Koç’un konuştuğu sırada bir askerin, "şov yapmayın" demesi dikkat çekti. Tartışmanın ardından açıklama yapan HDP'li vekil Koç, "Leyla Güven ve binlerce tutuklu tecridin kaldırılması için açlık grevinde. 30 Nisan’dan bu yana 15 tutuklu tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdü. Buradan ölümler olmadan Adalet Bakanlığı'na sesleniyoruz. Yasalara uyun ve tecridi kaldırın" dedi. 
 
Aileler de tecridin kaldırılması çağrısını yinelerken, açıklama çekilen zılgıtlar ve atılan sloganlarla sona erdi. 
 
ADANA'DA  İNÖNÜ PARKI'NDA AÇIKLAMA
 
Adana'da tutsak aileleri, İmralı tecridine ilişkin devam eden açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı. 
Parkı ablukaya alan polis ailelere, “Her gün açıklama mı olur? Açıklama yapmadan dağılın” dedi. Aileler ise “Açlık grevlerinden haberiniz var mı? Çocuklarımız ölüyor. Her gün alanda olacağız. Siz de ölmeyin onlar da ölmesinler. Kimsenin ölmesini istemiyoruz. Çocuklarımızın talepleri yerine getirilsin. Anayız ciğerimiz yanıyor. Evimizde kalamıyoruz” dedi. 
 
Adalet Bakanlığı’na seslenen ailelerden Latife Aydın da çocuklarının talebi yerine getirilene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. 
 
Açıklama ardından anneler alkış ve sloganlarla parktan ayrıldı.