24 Eylül 2024 Salı

Ankara'da birçok kurumdan zamlara karşı eylem

Ankara'da Tüketici Hakları Derneği'nin çağrısıyla zamlara karşı eylem yapıldı. Eylemde insanca yaşanacak bir ücret talebi ön plana çıkarıldı.

Ankara Sakarya Caddesi'nde Tüketici Hakları Derneği'nin çağrısı ile zamlara tepki göstermek için basın açıklaması yapıldı. Açıklama sonrası söz alan emekçiler bu zamlarla yaşanılamayacağını, insanca yaşamak istediklerini dile getirerek fatura yaktı.

Eylemde "Açlığa, yoksulluğa, hayat pahalılığına karşı bir aradayız" pankartı açıldı. "Krizin faturasını ödememek için adımlar sokağa eller şaltere zamlara karşı direnişe", "İnsanca bir ücret, insanca bir yaşam istiyoruz", "Halkı ve çocukları yoksul ve aç bırakanlar hesap verecek", "Zam, talan, vergi. Sömürü düzenine karşı çözüm örgütlü mücadele" dövizleri taşındı.

Eyleme 2021 Tüm Emekli Sen, 29 Ekim Kadınlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkezi ve Ankara Şubesi, Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Öğrenci Velileri Derneği, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Derneği, DİSK, DİSK Basınn-İş, DİSK Emekli-Sen, Eğitim-Sen, Enerji-Sen, Genel Sağlık-İş, Haber-Sen, Halkevleri, Hep-Sen, Kaldıraç, KESK Ankara Şubeler Platformu, Kimya Mühendisleri Odası, Şiddetsiz Toplum Derneği, Tapu Çevre Yol-İş Sendikası, Tüm Emekliler Derneği, Tüm Emekliler Sendikası, Tüm Yerel-Sen, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Sakatlar Derneği katıldı.

Yapılan açıklamada nüfusun yüzde 98'inin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı, yaşanan açlık ve yoksulluğun baş nedeninin halkın aleyhine olan ekonomik ve sosyal politikalar olduğu, satın alma gücünün temel ihtiyaçları karşılayamadığı kaydedildi.

Halkın açlığa ve yoksulluğa terk edilmesinin anayasa ve insan haklarına aykırı olduğu belirtilen açıklamada "Bugün, ülkemizde gelir dağılımı bir avuç sermayenin yararına, halkın ezici çoğunluğunun ise aleyhinedir. Bu nedenle, sermayenin yararına halkın aç ve yoksul bırakılması insanlık suçudur. Zamlar ve pahalılık ile açlık ve yoksulluk sınırının altında geliri olan ailelerin çocukları beslenemiyor, gelişemiyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme sağlıksızlıklara ve hastalıklara neden oluyor" denildi.

Açıklamada, "Halkı  aç ve yoksul bırakan vurguncu düzeni değiştirmek zorundayız" denilerek talepler sıralandı:

🔹Halkı aç ve yoksul bırakan ekonomi politikalar terk edilsin.
🔹Zamlar geri alınsın.
🔹Dolaylı vergiler en haksız tüketici vergisidir, kaldırılsın.
🔹Halkın sırtından sermayenin palazlanmasına ve tekellerin vurguncu düzenine son verilsin.

Açıklamada son olarak şunlar söylendi: "Açlar, yoksullar, emekçiler, emekliler olarak insanca bir ücret, insanca bir yaşam istiyoruz. Bunun için emeklilerin ve çalışanların ücretleri yoksulluk sınırının üstüne çıkarılsın. Açlığı, yoksulluğu ve işsizliği giderecek politikalar acilen yürürlüğe konulsun. Halkın temel ihtiyaçları ve KİT'ler kamulaştırılsın."