28 Eylül 2024 Cumartesi

Ankara Tabip Odası: Şehir hastaneleri sorunlarla dolu

Ankara Tabip Odası Başkanı Bulut, "Şehir hastaneleri modeli hangi ihale modeliyle yapılırsa yapılsın çağdaş, bilimsel, halkın ihtiyacını karşılayacak bir hastane modeli değildir" dedi.

Ankara Tabip Odası, Şehir hastanelerine ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, kamu-özel ortaklığının yap-kirala-devret modeliyle yaptırılan ve işletilen şehir hastanelerinin sorun olduğunu belirtti.

Her ne kadar şehir hastanelerinin kamu hastanelerinin kavuşacağı yeni ve modern binalar olarak tanıtıldığını hatırlatan Bulut, bu hastanelerin kamu ile ilgisinin olmadığını belirtti. Kamuoyunun sağlık alanında yeni bir özelleştirme politikasıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Bulut, 2020 Yılı Yatırım Programı'nda 10 adet şehir hastanesi için sadece bina kirası olarak ayrılan tutarın 31 Milyar 45 Milyon 282 Bin 679 TL olduğunu ve bugüne kadar 20 şehir hastanesi sözleşmesi imzalandığını aktardı. İki yıl üç aylık kira ve hizmet bedeli ödemesi toplamının 7 Milyar 598 Milyon 977 Bin 974 TL olduğunu kaydeden Bulut, "2020 yılının ilk iki ayının mali tablolarıysa henüz açıklanmamıştır" dedi.

'ŞEHİR HASTANELERİ SORUNLARLA DOLU'
Sağlık Bakanlığı'nın 2020 yılı itibariyle Antalya, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, İstanbul-Sancaktepe ve Trabzon'da olmak üzere 10 şehir hastanesinin yapılacağına dair yatırım planlaması yaptığına dikkati çeken Bulut, "Bu 10 devlet hastanesinin toplam yatırım tutarı 10 Milyar 104 Milyon 694 Bin 629 TL'dir. Yani şehir hastanelerine hiçbir akılcı açıklaması olmamasına karşın 3 kat fazla ödeme yapılacaktır. Şehir hastaneleri israf ve sorunlarla doludur" dedi.

"Şehir hastaneleri modeli hangi ihale modeliyle yapılırsa yapılsın çağdaş, bilimsel, halkın ihtiyacını karşılayacak bir hastane modeli değildir" diyen Bulut, "Sağlık Bakanlığı'nın bütçesini rehin alan, akılcı ve bilimsel olmayan bu ağır yükten ivedi olarak kurtulmak için şehir hastaneleri hemen Sağlık Bakanlığı'na devredilmeli ve yeni hastaneler Türk Tabipleri Birliği ve hekimlerin taleplerini içeren bir program dâhilinde gerçekleştirilmelidir" diye konuştu.