21 Eylül 2024 Cumartesi

Almanya'dan Türkiye için yeni seyahat uyarısı

İçişleri Bakanı Soylu'nun "Orada propaganda yapıp buraya tatile geleni tutuklarız" sözleri üzerine Almanya'dan Türkiye'ye seyahat uyarısı geldi.
Türkiye'de çalışan iki Alman gazetecinin basın kartlarının yenilenmemesi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Orada propaganda yapıp buraya tatile geleni tutuklarız" sözleri üzerine Almanya'dan Türkiye'ye seyahat uyarısı geldi.
 
Almanya Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'ye seyahat uyarısı" bilgilerini güncelledi. Bakanlığın resmi sitesinde yer alan yeni uyarıda, Almanlara "Türkiye'de gözaltına alınmamak için daha dikkatli olun" ifadesi yer aldı.
 
Uyarıda, Alman gazeteciler ve demokratik kitle örgütü temsilcilerine yönelik, yeni engellemeler çıkartabileceğine dikkat çekildi. Uyarıda, "Alman yasalarına göre düşünce ve fikir özgürlüğü olan konular Türkiye'de mesleğinizin engellenmesine ve cezai işlemlere tabi tutulmanıza yol açabilir" ifadesi kullanıldı.
 
Ayrıca sosyal medyada AKP hükümetini eleştiren paylaşımlardan dolayı gözaltı işlemi yapılabileceğine dikkat çekildi.
 
Tagesspiegel am Sonntag gazetesine konuşan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas da "Alman ve Avrupalı gazetecilerin mesleklerini yapamaması kabul edilemez" dedi.
 
Alman Gazeteciler Meşale Tolu  ve Deniz Yücel'in tutuklanması, Türkiye'deki tutuklu Almanlar ve basın üzerindeki baskıyı ulusararası gündeme taşımıştı. 
 
Ancak iki gazetecinin serbest bırakılmasının ardından yeni tutuklamalar yaşanmaya devam etmişti. Son olarak Adil Demirci, "İstanbul'dan çıkış yasağı" verilerek serbest bırakılmıştı.
 
Basına yansıyan bilgilere göre, en az dört Alman Türkiye'de tutuklu.