26 Eylül 2024 Perşembe

Almanya'dan Dr. Büyükavcı hakkında sınır dışı kararı

Almanya, TKP/ML davası kapsamında 3 yıl 6 ay hapis cezası verilen Dr. Dilay Banu Büyükavcı'nın sınır dışı edilmesine karar verdi. "Solidaritätbündnis mit Banu" girişimi, gerekçeli karar dahi beklenmeden alınan kararın iptal edilmesini istedi. 

Almanya'da, TKP/ML davasında hapis cezası verilen Psikiyatrist Doktor Dilay Banu Büyükavcı'nın sınır dışı edilmek isteniyor.

15 Nisan 2015'te Alman deletinin öncülüğünde, Avrupa'nın beş ülkesinde yapılan operasyonlar kapsamında 12 kişi tutuklanmıştı. 2 kişi daha sonra serbest bırakılırken, 10 kişini yargılanması 4 yıl boyunca devam etmişti. Dava sonucunda  hakkında açılan davalar ise 4 yıl 3 aydır Münih OLG'de devam ediyordu.

28 Temmuz 2020'de görülen 234. duruşmada karar çıktı. 4 yıl boyunca tutuklu kalan Müslüm Elma, 6 yıl 6 ay hapis verilerek tahliye edildi. Dava kapsamında yargılanan diğer devrimcilere de 4 yıl ile 2 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. 

Alman devleti, mahkemenin gerekçeli kararı dahi beklemeden, Almanya dışında oturanlara 20 yıla kadar ülkeye giriş yasakları koydu. 2012 yılından beri Almanya'da ikamet eden ve çalışan Dr. Sinan Aydın'a ve 2004 yılından beri Almanya'da ikamet eden ve çalışan Dr. Dilay Banu Büyükavcı hakkında ise sınır dışı etme işlemi başlatıldığı öğrenildi. 

Yıllardır Almanya'da Psikiyatrist doktor olarak çalışan Dr. Dilay Banu Büyükavcı'ya, hukuksuzluk örneği 129 b maddeleri uyarınca açılan ve politik bir dava olarak tarihe geçen "Münih TKP/ML" davasında 3 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Büyükavcı'nın, Alman Devleti'nin gerici politikaları doğrultusunda Nürnberg Yabancılar Dairesi tarafından sınır dışı edilmek istendiği kaydedildi. 

Başta Nürnberg olmak üzere, tüm devrimci, demokrat, ilerici kurum ve kişiler tarafından kurulan "Solidaritätbündnis mit Banu" girişimi, Büyükavcı'nın sınır dışı edilmek istenmesine karşı bir çalışma başlatacakları bildirildi. Yapılan açıklamada, karar kınandı ve geri çekilmesini istedi.