1 Ekim 2024 Salı

Aladağ katliamı davasında 8 kişi hakkında hapis cezası

Aladağ'da 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangını davasında 8 kişi hakkında hapis cezası verildi. 

Adana'nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016'da Süleymancılar cemaatine ait kaçak yurtta çıkan yangında 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesi, 24 çocuğun ise yaralanmasıyla ilgili 18 kişi hakkında Kozan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yerel mahkeme, “bilinçli taksirle ölüme ve yararlanmaya neden olma" suçundan dernek başkanı İsmail Uğur'a 12 yıl, 2 ay, 20 gün, yurt müdürü Cuma Ali Genç'e 11 yıl, 1 ay, 10 gün, dernek görevlilerinden Mahmut Deniz'e 10 yıl, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş'e 8 yıl, 10 ay, 20'şer gün hapis cezası verdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlilerinden sanık Bayram Aydın, Cihan Ünal, Davut Gökçeli, Mehmet Aktaş ve Ramazan Arı'ya 7 ay, 15'şer gün hapis cezası vererek hükmün açıklanmasını geri bırakan mahkeme, 6 sanığın ise beraatini kararlaştırdı.

Yerel mahkemenin kararı İstinaf mahkemesine taşındı. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi'nde bugün ikinci duruşması görüldü. Davayı takip eden Sosyal Haklar Derneği ve yangında çocuklarını kaybeden aileler, duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut ve Burhanettin Bulut ile Sosyal Haklar Derneği Başkanı Melda Onur, Sosyalist Yeni Kuruluş Partisi (SYKP) Adana İl Sözcüsü Mehmet Ali Gülşen, Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz, Emek Partisi (EMEP) Genel Yürütme Kurulu (GYK) üyesi Halil İmrek ile çok sayıda kişi katıldı.

'GERÇEK SORUMLULAR YARGILANSIN'
Açıklamada konuşan Sosyal Haklar Derneği avukatlarından Evren İşler, Aladağ Yurt yangının dağ köylerinde yaşayan kız çocuklarının cemaatlere emanet edilmesinin sonuçlarından biri olduğunu dile getirdi. Kız çocuklarının eğitim hakkı için mücadele ettiklerini ifade eden İşler, çocukların hiçbir cemaate teslim edilmemesi için mücadele ettiklerini vurguladı. Bugün mahkemenin karar vereceğini belirten İşler, kamu görevlileri ve gerçek sorumluların yargılanarak, hak ettikleri cezayı almalarını istedi.

'OLASI KASITLA ÖLDÜRME' SUÇU
Açıklaması sonrası grup duruşma salonuna geçti. Basın emekçilerinin alınmadığı duruşma, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi'nde görüldü. Avukat Evren İşler, “Bu dosyada manevi unsur açısından öngörü koşulunun gerçekleştiği tüm yargılama makamları tarafından söylendi. Bizim ayrıştığımız yer bilinçli taksir-olası kast ayrımı. Tek soruyla bu ayrımı açıklayabiliriz. Öngörülen sonucun gerçekleşmesini önleyici herhangi bir işlem yapılmış mı yapılmamış mı? Yapılmamış. Olası kasıt oluşmuştur. İhmali davranışla insan öldürme suçu işlenmiştir” diyerek,  sanıkların "olası kasıtla öldürme" suçundan cezalandırılmalarını istedi.

8 KİŞİYE HAPİS CEZASI
Yerel mahkemenin sanıklar hakkında verilen hükmü ortadan kaldıran İstinaf Mahkemesi, sanık İsmail Uğur'un, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma" suçundan neticeten 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına; Cuma Ali Genç'in, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçundan neticeten 13 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına; sanıklar Mahmut Deniz, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede'nin de, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçundan neticeten 11 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına; Zeki Yılmaz'ın "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçundan neticeten 4 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Yerel mahkemenin verdiği kararda, ilçe milli eğitim müdürü ve müfettişler hakkında "ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma" suçundan verilen 7 ay 15'er günlük cezalar, açıklanması geri bırakıldığı için istinafa tabi olmamıştı.

NE OLMUŞTU?
Adana'nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016'da Süleymancılar cemaatine ait kaçak yurtta 11'i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmesi, 24 çocuğun yaralandı. Kaçak olan yurt üç katlı eski bir bina, yerler halı kaplı, duvarları lambiri kaplı, çoğu yüzeyde vernik kullanılmış, yangın merdivenlerine çıkan kapılar plastik, kolları çıkarılmış ve siyah perdelerle gizlenmişti. 2017 yılının Mayıs ayında ilk etapta yurt müdürü ve dernek yöneticisi 7 sanık hakkında "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Daha sonra çeşitli kamu görevlileri de sanık olarak dosyaya eklendi. 4 Temmuz 2019'da davada karar açıklandı. Yöneticilere 8 ila 10 yıl arasında hapis cezaları verildi. Yurt Müdürü Sanık Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün, Dernek başkanı Sanık İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün, Yurt müdür yardımcısı sanık Mahmut Deniz 10 yıl, Dernek yöneticisi sanıklar 8 yıl 10 ay 20 gün ceza aldılar. İlçedeki devlet yurdu deprem gerekçesi ile yıkıldıktan sonra çocukların İlçe Milli Eğitim görevlileri tarafından Süleymancıların yurduna yerleştirildiği ortaya çıktı. Yurdun 44 yıl boyunca mevzuata aykırı şekilde işletilmesine göz yumulması ve kamu idaresinin sorumluluğu da davanın ana tartışma konularından biri oldu. Yurdun açılması ve faaliyetin sürdürülmesini sağlayan kamu görevlileri öldürme ile ilgili beraat ederken bazı kamu görevlileri "görevi kötüye kullanmaktan" ceza aldılar. Sanıklar MHP'nin teklif ettiği ve Meclis Genel Kurulu'nda 13 Nisan 2020 tarihinde kabul edilen, af yasası olarak da bilinen infaz yasası sonrası affedildi.