24 Eylül 2024 Salı

Aladağ davasının 9. duruşması başladı

Aladağ'da 11'İ öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangını davasının 9. duruşması aile ve avukatların adalet talebiyle başladı.
Adana'nın Aladağ ilçesinde, 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 öğrencinin de yaralandığı, Süleymancılar Cemaatine ait kız yurdundaki yangınla ilgili davanın 9. duruşması başladı.
 
Aralarında Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticileri ile kamu görevlilerinin olduğu 18 kişi, "birden fazla kişiyi taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olmaktan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Davada 7. duruşmadan itibaren tutuklu sanık bulunmuyor. Müşteki avukatları beyanlarında sanıkların "Olası kastla öldürme" suçundan cezalandırılmaları yönünde beyanlarını sundu.
 
AİLELER ADALET
 
Duruşma öncesi yangında çocuklarını kaybeden aileler, Adana Barosu ve Sosyal Haklar Derneği'ne (SHD) bağlı avukatları katılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan duruşmanın görüldüğü Kozan Ticaret Odası önünde açıklama yaptı. Adalete aç olduklarını ifade eden SHD avukatlarından Can Atalay, her açıdan korunan Süleymancılar Cemaati'ne ve siyasilere rağmen ailelerin çocuklarının hesabını sormaya devam ettiğini söyledi. Atalay, "Böyle bir davada sanıkların 1 yıl bile tutuklu kalmamasına isyan ediyoruz. Başta İlçe Milli Eğitim Müdürü olmak üzere çocukları oraya gönderen kamu görevlilerinin 1 gün bile tutuklu kalkmasına feryat ediyoruz. Yurtların, eğitim kurumlarının cemaatlere teslim edilmesine feryat ediyoruz. Çocukların cemaat yurduna mecbur bırakılması ile ölümler oldu. Adalet istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
'SORUMLULAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR'
 
Aileler adına konuşan Mehmet Karataş, Konya'da gerçekleşen yurt yangınını hatırlatarak "Konya'da oldu kimse aldırmadı bizim başımıza geldi. Yarın başka birinin başına gelebilir. Kimsenin başına gelmesin, herkes cezasını çeksin" dedi. Çocuklarının hakkını sonuna kadar aradıklarını ifade eden Karataş, "Biz iki buçuk yıldır yanıyoruz. İki buçuk yıl bizim için çok uzun sürdü. Biz adalet İstiyoruz" diye konuştu. Aladağ'da 6 tane Süleymancı yurdu varken bir tane devlet yurdu olmadığını belirten Karataş, çocuklarının göz göre göre ölüme gönderildiğini belirtti. Dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün görevine devam ettiğini aktaran Karataş, İl Milli Eğitim Müdürü'nün de müsteşar yapıldığını belirterek "sorumluları ödüllendiriyorlar" dedi.
 
Açıklama sonrası duruşma salonuna geçildi.