28 Eylül 2024 Cumartesi

AKP'li belediye başkanının aile şirketine milyarlık ihale

Açık usül yerine istenen firmalara özel davetle gerçekleşen "21b usulü" adrese teslim ihaleler sürüyor. 21 Kasım 2022 günü Ankara'da gerçekleşen ancak yılın ilk mesai günü kayda geçen ve sözleşme bedeli 1 bir milyar 297 milyon 773 bin olan ihale AKP'li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka'nın şirketine verildi.

AKP'lilere adrese teslim ihaleler sürüyor. AKP'li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka'nın aile şirketine, yeni yılın ilk mesai günü sözleşme bedeli bir milyar 297 milyon 773 bin TL olan ihale verildi.

Kanunun esas usül olarak belirlediği rekabete imkan sağlayan açık usul yerine, ilana çıkılmadan ve duyurusu yapılmadan istenen firmalara özel davetlerle "21b usulü" ile gerçekleştirilen ihale 21 Kasım 2022 günü Ankara'da gerçekleşti ancak yılın ilk mesai günü kayıtlara girdi.

Yusuf Demir'in haberine göre "İstanbul Ümraniye Hekimbaşı Kentsel Dönüşüm Alanı 1. Etap Yapım İşi" adlı ihaleye, 6 firmanın davet edildiği belirtildi. Yaklaşık maliyeti bir milyar 371 milyon 698 bin 415 bin lira 43 kuruş olarak hesaplanan proje, bir milyar 297 milyon 773 bin TL'ye özel olarak davet edilen MAY İnşaat'a verildi. 16 Aralık'ta imzalanan sözleşmeye de işin 26 Aralık 2022'de başlayıp, 15 Aralık 2024'te tamamlanacağı belirtildi.

İleri Haber'de yer alan habere göre ise AKP'li Mehmet Yarka'nın ihale sonuçlanmadan önce, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'u ziyaret etti ve fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı.

Söz konusu şirket, AKP'li Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka'nın aile şirketi. Ticaret Sicil kayıtlarında Mehmet Yarka'nın  31 Mart 2019 yerel seçimlerinde başkan seçildikten sonra 6 Mayıs 2019 günü şirketteki payını, Ahmet Yarka ve Doğukan Yarka'ya devrettiği görülüyor. Web sitesinde 2005 yılında kurulduğu kaydedilen MAY İnşaat, bugüne kadar aldığı çok sayıda kamu ihalesiyle dikkat çekti. Şirketin aldığı ihaleler arasında Hakkari Havalimanı, Gaziantep Stadyumu, Akhisar Stadyumu, Elazığ Toplu Konut Projesi, Sarp Sınır Kapısı, Şırnak Toplu Konutları, Batman Üniversitesi,  Türkiye Voleybol Federasyonu, Iğdır Devlet Hastanesi, Kayseri, Afyon cezaevleri de yer alıyor.