24 Eylül 2024 Salı

AKP'den 'çoğunluk' oyunu

AKP, Saadet Partisi ile Gelecek Partisi'nin grup kurması sonrası üye kaybetme ihtimali olan komisyonların üye sayılarında değişikliğe gitti. AKP'nin hamlesinde, üyeliğin Yeşil Sol Parti'den Saadet Partisi'ne geçeceği komisyona dokunulmaması dikkat çekti.

Seçimler sonrası Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nin Meclis'te grup kurma kararı alması, AKP'yi harekete geçirdi. İki partinin grup kararı sonrası Meclis komisyonlarında üye sayılarında yaşanması beklenen sayısal değişimi istemeyen AKP, üye sayılarını değiştirdi.

Saadet Partisi ile Gelecek Partisi'nin Saadet Partisi adı altında grup kurma kararı sonrası bazı komisyonlarda AKP'nin bir üye kaybetmesi bekleniyordu. Siyasi parti gruplarına göre yapılan dağılımlarla örneğin 26 kişilik komisyonlarda AKP'nin üye sayısı 13'ten 12'ye düşecek ve bir üye Saadet Partisi'ne geçecekti.

DW Türkçe'den Kıvanç El'in haberine göre, AKP yaptığı hamle ile bu koltuk kaybının önüne geçti ve 26 kişilik komisyonların üye sayısını 27'ye çıkardı.

AKP önergesi ile Plan ve Bütçe Komisyonu'nun üye sayısı 30'dan 31'e, Meclis Başkanlık Divanı'ndaki katip üye sayısı 10'dan 11'e, aralarında Anayasa, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, dışişleri, Milli Eğitim, Bayındırlık, Çevre, Sağlık, Tarım, Sanayi, komisyonlarının da üye sayısı da 26'dan 27'ye çıkarıldı.

AKP, ÜYELİĞİN YEŞİL SOL'A GİTTİĞİ KOMİSYONA DOKUNMADI
Meclis'te 16 üyesi bulunan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nun üye sayısı ise değiştirilmedi. Bu komisyonda Saadet Partisi, bir üyelik hakkını AKP'den değil Yeşil Sol Parti'den alacaktı. AKP'nin bu komisyonda üye kaybı olmadığı, kaybın kendisi yerine Yeşil Sol Parti'den olduğu için değişikliğe gitmemesi dikkat çekti.

AB Uyum Komisyonu, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile İnsan Hakları Komisyonlarında grubu olmayan partilerin temsiline zaten olanak sağlandığı için bu komisyonların üyelikleri de değiştirilmedi.

AKP'nin getirdiği düzenleme Cumhur İttifakı içerisinde yer alan partilerin verdiği destek ile kabul edildi.