24 Eylül 2024 Salı

Akın: Bozuk düzeni birlikte değiştireceğiz

Baskıcı, tekçi, ırkçı, ötekileştirici rejim karşısında mültecilere yönelik başta olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı mücadelenin herkesin ortak görevi olması gerektiğini belirten Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Akın, "Bu bozuk düzeni birlikte değiştireceğimize inanıyoruz" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü İbrahim Akın, haftalık Meclis grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2 Temmuz Sivas katliamında katledilenleri anarak söze başlayan Akın, Türkiye tarihinin katliamlar tarihi olduğunu belirtti ve "Sivas'ın hesabı sorulsaydı, Maraş, Çorum ve sonraki katliamları yaşamayacaktık. Sonrasında yaşanan Gazi Mahallesi, Roboskî, Suruç, 10 Ekim ve Sur katliamlarının hepsi arka arkaya gelen katliamlar tarihi olarak Türkiye tarihine gömülmüş oldu. Türkiye tarihinde sadece bunlar mı var? Hayır! Daha çok katliamlar yaşandı. Bunları hala yaşamaya devam ediyoruz. 98 yıl önce Şeyh Said ve 47 yoldaşının idam edildiği bir tarih de yaşadık. Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğu bilinmiyor. Bu aynı zamanda Türkiye için bir kara leke olarak duruyor, yüzleşilmesi gereken bir tarih olarak önümüzde duruyor. Sadece bu mu?  32 yıl önce JİTEM tarafından katledilen Amed İl Başkanı Vedat Aydın da aynı şekilde katledilenler içinde tarihte yer alıyor. Katledilen bütün yoldaşlarımızı, kendini feda etmiş bütün dostlarımızı sevgiyle ve saygıyla anıyoruz" dedi.

Katliamların yanı sıra işkence ve her türlü zulüm ve yoksulluğun olduğu, insanların ötekileştirildiği bir tarihten geldiklerini söyleyen Akın, bu düzenin kader olmadığını ve bu düzenle sorunu olanlarla birlikte mücadelede kararlı olduklarını dile getirdi.

Ağır bir seçim sürecini geride bıraktıklarını ve özeleştirel süreci başlattıklarını belirten Akın, önümüzdeki dönemde daha güçlü Yeşil Sol Partinin hayata geçirilmesi için dayanışmayı büyüteceklerini ve yerel demokrasiyi güçlendireceklerini söyledi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan mutlak tecrit işkencesine dikkat çeken Akın, tecridin suç olduğunu dile getiren gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına tepki gösterdi. Akın, "Yanardağ'ın gözaltına alınması tecridin bir insanlık suçu olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz" dedi.

Kadınlarla, gençlerle, işçi ve emekçilerle mücadele edeceklerini, siyasetlerini güncelleyerek yol haritalarını belirleyeceklerini aktaran Akın, son olarak şunları söyledi: "Kimse burada moral bozukluğu içinde olmasın, umutsuzluğa kapılmasın. Baskıcı, tekçi, ırkçı, ötekileştirici rejim karşısında mültecilere yönelik başta olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmek hepimizin ortak görevi olsun. Bu görevi hem Meclis'te hem de alanlarda mücadeleyi ortaklaştırarak yapmamız gerekiyor. O nedenle Türkiye'de ana muhalefet partisi olma iddiasını biz Yeşil Sol Parti'de görüyoruz. Umudumuz ve inancımızın kaynağı da bu mücadelede direnişin sembolü olan insanlarla, direnişin tarihinden gelen insanlarla birlikte olmamızdır. Bu mücadeleyi o anlamda daha güçlendirerek devam ettireceğimize inanıyoruz. Bu bozuk düzeni birlikte değiştireceğimize inanıyoruz."