24 Eylül 2024 Salı

Akhamur ile Yurtgül mezarları başında anıldı

Suruç'ta ölümsüzleşen Emrullah Akhamur ile Murat Yurtgül, yan yana defnedildikleri Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki mezarlıkta anıldı.

Suruç'ta DAİŞ tarafından canlı bomba saldırısında katledilen Emrullah Akhamur ile Murat Yurtgül, yan yana defnedildikleri Mardin'in Kızıltepe ilçesi Turgut Özal Mahallesi'ndeki mezarlıkta anıldı.

Katledilenlerin yakınlarının yanı sıra Yeşil Sol Parti milletvekilleri, HDP, DBP yöneticileri de anmaya katıldı. Suruç şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla anma başladı.

Ardından konuşan Murat Yurtgül'ün amcası Yusuf Yurtgül, katliama giden süreç ve mahkeme sürecinde yaşananları anlattı. Dava sürecinde faillerin yerine katledilenlerin yakınları ile yaralıların zulüm gördüğünü, gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatan Yurtgül, failler ortaya çıkarılana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Hak, hukuk, adalet çerçevesinde mücadele edeceklerini kaydeden Yurtgül, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun "konuşursam yer yerinden oynar" sözlerini hatırlatarak, "Bu katliamı tek kişi organize etmedi. Arkasında başka güçler var. Bu işin içinde olan her kim varsa cezalandırılmalarını istiyoruz" dedi.

Yeşil Sol Parti Milletvekili George Aslan da, katledilenlerin mücadelesini takip edeceklerini belirterek, adalet mücadelesinde ailelerinin yanında olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Yeşil Sol Parti Milletvekili Kamuran Tanhan ise; mezarlığın etrafını abluka altına alan polislerin katliam günü ortalıkta olmadığına dikkat çekerek, "Bu ülkede Kürtler açısından hiçbir zaman hukuk işletilmedi. Türkiye'de Kürtlere karşı bir düşman hukuku, savaş hukuku uygulanıyor" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Tanhan, Öcalan'a tecridin uygulanmaya başlaması ile birlikte savaş konseptine dönüldüğünü vurguladı. Suruç katliamının da bu konseptin bir parçası olduğunu ifade eden Tanhan, "Tüm dünya için Sayın Öcalan'ın fikirleri çok önemli. Çünkü savaşta değil barışta ısrar ediyor ve savaşın önünü alıyor. Bu bir savaş konseptidir. Adaleti tesis edeceksek bu topraklarda kuralım. Savaş hukukunun farkındayız ama buna karşı mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu. 

Yurtgül'ün annesi Şemsa Yurtgül ise 8 yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesinde adalet taleplerinin yerine gelmediğini dile getirerek, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir zulüm yok" dedi.

Anmada mezarlığa kırmızı karanfiller bırakılarak, "şehit namirin" sloganı atıldı.