24 Eylül 2024 Salı

Aileler: İmralı'dan açıklama gelip, talepler kabul edilinceye kadar eylemdeyiz

Tutsak yakınları bugün de eylemlerini sürdürdü, açlık grevi ve ölüm orucundaki direnişçilerin taleplerinin kabul edilmesini istedi.
Hapishanelerde açlık grevi ve ölüm orucunda olan tutsakların anneleri bugün de polis engeline rağmen eylemlerini sürdürdü.
 
Tutsak yakınlarının Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nin önünde başlattığı oturma eylemi 44. gününde devam etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze ilçe binasının önünde toplanan ailelere, HDP İstanbul Milletvekilli Züleyha Gülüm ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları da destek verdi.
 
Aileler buradan araçlarla cezaevinin önüne gitti. Oturma eylemi yapan aileler, polis tarafından ablukaya alındı.
 
Eylemin yasak olduğunu ifade eden polise aileler, "Biz çocuklarımız ölmesin diye buradayız" yanıtını verdi. 
 
Aileler daha sonra araçlara binip HDP Gebze İlçe binasına geçti. 
 
İstanbul'daki tutsak aileleri, bir kez daha Bakırköy Cezaevi önüne gitti. E-5 Otoyolu üzerinde bulunan Çocuk Sitesi Otobüs durağında bir araya gelen ailelere, avukatların yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.  Oturma eylemi yapmak isteyen annelere polis, engel oldu. Bunun üzerine anneler ve beraberindekiler, Şirinevler Meydanı’na yürüdü. Ardından da HDP Bahçelievler ilçe örgütüne geçti. 
 
Diyarbakır'da annelerin Koşuyolu Parkı'ndaki oturma eylemi de 22. gününde.
 
Aileler, Yenişehir ilçesindeki PTT Şubesi’nde Adalet Bakanlığı’na faks gönderdikten sonra, parka gitti. Ancak parkın girişinde polis ablukası ile karşılaştı.
 
Abluka altında bir saat oturma eylemi  yapan ailelere HDP Milletvekili Remziye Tosun ile HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri destek verdi. 
 
Kitle eylemin ardından Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) binasına yürüdü.
 
Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 25 yıldır tutuklu bulunan Bakır Yüksekbağ’ın eşi Güler Yüksekbağ dernek önünde açıklama yaptı. Yüksekbağ, Abdullah Öcalan’ın avukatlarının bugün İmralı Cezaevi’ne gittiğini hatırlattı, "Görüşmeler devam ediyor. İçeride olumlu bir görüşme olur tecrit kalkarsa, bizim direnişimiz de sonlanır. Eğer içerideki görüşmelerde olumlu bir sonuç alınmasa ve tecrit sonlandırılmazsa biz de alanlardan vazgeçmeyeceğiz. Geçenlerde Adalet Bakanlığı bir açıklama yaptı. O açıklamanın arkasında dursun ve kimse anneleri kandırmasın. Bizler çocuklarımızın mücadelesine sahip çıkacağız" dedi. 
 
Aileler, Patnos'ta tecride karşı buluştu. Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya gelen tutuklu tutsak yakınları, "Tecrit tamamen kalksın" dedi. Eyleme HDP Muş milletvekilleri Mensur Işık ve Şevin Coşkun da  katıldı.
 
Antep’te annelerin başlattığı nöbet eylemi 9’uncu gününde. Anneler, HDP Şahinbey İlçe Örgütü'nde 13.00-17.00 saatleri arasında nöbet tutuyor.  Bolu F Tipi Kapalı Cezaevinde açlık grevindeki tutsak Bedri Akın’ın annesi Perişan Akın, tecridin kalkmasının en büyük dileği olduğunu kaydetti. Oğlunun birçok hastalığı olmasına ve tek kişilik hücrede tutulmasına rağmen 83 gündür açlık grevinde olduğunu aktaran anne Akın, "Öcalan üzerindeki tecrit kalkarsa halkın ve barışın üzerindeki tecrit de kalkar. Cezaevlerinden tabutlar çıkmadan tutukluların talepleri kabul edilsin" dedi.
 
HDP Urfa İl Örgütü binasında annelerin sürdürdüğü nöbet eylemi de 14'üncü gününde.
 
Mardin'de ise İnsan Hakları Dermeği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Platformu (ÖHD), Barış Anneleri Meclisi, Mardin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), KESK Şubeler Platformu, Karayolları Parkı girişinde açıklama yaptı.
 
Van'da ise eylem yapan Barış Anneleri'ne polis saldırdı. Şehir Parkı'nda oturma eylemi yapan kitleye saldıran polis, aralarında DBP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kawa'nın da bulunduğu 4 kişiyi gözaltına aldı.