24 Eylül 2024 Salı

Ağır hasta tutsak Özge Özbek katledilmek isteniyor

462. eylemlerinde ağır hasta tutsak Özge Özbek'in durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifinin, Özbek'in sağlık durumunun gittikçe kötüleştiğine dikkat çekti. Özbek'in hastanede kalamayacağının raporlarla desteklendiğinin altı çizilen açıklamada, Özbek'in derhal tahliyesini istedi.

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsaklardan Özge Özbek'in durumu günden güne kötüleşiyor. Ailesinin 3 kez Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifine başvuru yaptığı Özbek'in, çoklu beyin tümörü, epilepsi, astım hastalıkları bulunuyor ve ayrıca depresyon tedavisi görüyor.

AMELİYATININ ARDINDAN HASTANEDE GÖZALTINA ALINIP, TUTUKLANDI
Beyninde tümör olması nedeniyle 27 Ekim 2020 tarihinde İstanbul Acıbadem Hastanesinde açık beyin ameliyatı geçiren Özbek hakkında yakalama kararı olması gerekçesiyle ameliyatının hemen ardından hastanede tutuklandı ve Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde götürüldü. Durumu ağır ve yeni ameliyat olması nedeniyle Özbek hakkında yapılan başvurular sonucunda İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından 3 ay infaz erteleme kararı verildi. 3 ay bittikten sonra kararı yeniden uzatılmayarak Özbek tekrar tutuklanarak Gebze Kadın Kapalı Hapishanesine götürüldü.

ATK, HASTANENİN 'HAPİSHANEDE KALAMAZ' RAPORUNU REDDETTİ
Özbek hakkında Sağlık Bakanlığı Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi 24 Aralık 2021 tarihli Sağlık Kurulu, "Hapishane şartlarında  kalması uygun değildir" raporu vermesine rağmen, iktidarın tutsaklara nefret politikaları doğrultusunda hareket eden İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından bu raporu reddetti, "hastanede kalabilir" raporu verdi. Sağlık hakkı ihlal edilen Özbek için Adli Tıp Kurumu tarafından verilen raporda Nöroloji, Üroloji ve Psikiyatri doktorlarının imzası bulunmakta ancak asıl görmesi gereken beyin cerrahının kararda imzası yok. 9 Haziran 2022 tarihinde tekrar Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesine yapılan başvuruda durum bildirir raporunda "hapishanede kalabilir" raporu verildi.

DENGE KAYBI YAŞIYOR
Özge Özbek, hapishanede sürekli şiddetli baş ağrısı çekiyor, denge kaybı yaşıyor, tümörlerin duyu organlarına baskı yapmasından kaynaklı işitme kaybı problemleri yaşıyor. Bu haftaki açıklamasını Özge Özbek için yapan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 462. açıklamasında, "Hastane MR raporlarında beyninde birden fazla tümör bulunduğu için sürekli kontrol altında olması gerektiği, ameliyatını gerçekleştiren doktoru tarafından ailesine söylenmiştir. Ancak ne yazık ki sağlıklı bir kontrol ve tedavi gerçekleştirilemiyor. Daha önce Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 24 Aralık 2021 tarihinde heyet raporunda 'cezaevinde kalamaz' kararı verilmiş ve bu raporun 2 yıl geçerlilik süreci bulunmaktadır" dedi.

'BEYİN TÜMÖRLERİ TÜM ORGANLARA BASKI YAPIYOR'
Özbek'in tutsaklığı süresince hastalığının hızlı şekilde ilerlediği, epilepsi, vertigo gibi dengesizlik belirtileri olan hastalıklarının da nüksettiğinin altı çizilen açıklamada, "Beyin tümörleri organlara baskı yapmaktadır. Şu an tümörden kaynaklı olarak sol kulağında yüzde 72 işitme kaybı vardır, ellerde titreme, kimi zaman idrarını tutamama durumlar da meydana gelmiştir. Bu durum ileride görme, hafıza ve hareket kaybına neden olacaktır" denildi.

'TÜMÖRLERDE BÜYÜME VE ÇOĞALMA VAR'
Açıklama şöyle devam etti: "2023 yılı ocak ayında tekrar heyet işlemleri başlatıldı. Gebze Cezaevi aracılığıyla ancak bir önceki MR ile karşılaştırıldığında tümörlerde büyüme ve çoğalma olduğu, hayati risk oluşturabileceği söylenerek ve acil bir şekilde 13 Ocakta Ankara'ya sevk edilmiştir. Ancak Gazi Üniversitesinden mahkum koğuşu olmadığından ameliyat olamayacağı, Gamma Knife (Lazerli Ameliyat) için de daha önce ışın tedavisi alan hücrelerin olumlu yanıt vermediğinden tek çözüm olarak 1 yıl sonra kontrol edilebileceği söylenmiştir. Bu süreç içinde Sincan Kadın Hapishanesinde tutulmaya devam
edilmektedir.

'UYANDIĞINDA BAŞINI BAZAYA, DAHA SONRA DUVARA ÇARPTI'
"Bulunduğu yerde sık sık denge problemleri yaşıyor ve kafasını çarpıyor. Sürekli olarak düşüp yaralanmaktadır. 10 Temmuz günü (5 gün önce) sabah uyandığında önce bazaya çarpmış daha sonra da kafasını duvarda bulunan bağlamaya çarpmıştır. Oluşan şişlik nedeni ile önce kampüs hastanesine götürülmüştür. Çekilen tomografide çekilen bölümde beyinde kanama görülmüş ve 3 saat sonra tekrar tomografi çekilmiştir. Onda da kanamanın hala olması nedeni ile acil bir şekilde Etlik Şehir Hastanesine götürülmüştür. Travma yoğun bakımında müşahede altında tutulmuştur. Çekilen yeni tomografide 'Kanın dağılmadığı, tümörlerin hayati risk oluşturduğu yapılacak tek müdahalenin cerrahi operasyon olduğu, bunun da yüksek ihtimalle koma veya ölümle sonuçlanabileceği' bilgisi verilmiş ve dilekçe yazması istenmiştir. Kendisi de sonucu koma veya ölüm olabilecek bir ameliyatı talep etmediğini ifade ederek taburcu olmuştur.

'ÇEŞİTLİ GEREKÇELERLE DOKTORA GÖTÜRÜLMÜYOR'
"Ankara'ya tedavi amaçlı sevk edilmesine rağmen çekilmesi gereken MR ancak 2 ay sonra çekilebilmiştir. Kimi randevularına da araç ayarlanmadı şeklinde gerekçelerle götürülmüyor. Doktorlar tarafından tümörler için patates kökü, mayın tarlası, karınca yuvası gibi tabirler kullanarak hızlı çoğaldığı ifade edilmektedir. Ayrıca panik atak başladığından hastaneye gitmekte zorlanıyor. Kimi zaman hastane sevkleri tekli ring araçlarıyla yapılmakta, bu durum da ham panik atağını tetiklemekte hem de tümörlerden ve epilepsiden kaynaklı olarak yaşamını riske atmaktadır. Mahpus olmasından kaynaklı olarak özel hastanelerde tedavisi yapılamıyor. Oysa daha önce ameliyatını yapan hastanede ve ameliyatı yapan hekim tarafından kontrol altında tutulması gerekirken tutuklanması hem tedavisini engelledi hem de hastalığının ilerlemesini sağlayarak durumunu daha da kötüleştirdi. Tek başına kalamıyor, mutlaka gözetim altında tutuluyor.

'ZAMANINDA TAHLİYE EDİLSEYDİ DURUMU DAHA İYİ OLABİLECEKTİ'
"Özge Özbek'in durumu oldukça kritiktir ve hapishanede kalamayacağı hem çekilen MR ve tomografilerde hem de raporlarında belirgindir. Hapishanede kaldığı her saat, her gün yaşam hakkı ihlalini meydana getirecektir. Bir gün dahi hapishanede kalamayacağı ortada olan Özge Özbek'in acil olarak tahliyesinin edilmesini talep ediyoruz. Devlet yaşam hakkını korumak zorundadır ve tahliye etmeyerek bu sorumluluğunu yerine getirmiyor. Özge Özbek'in dışarıda tam teşekküllü hastanelerde tedavi edilebilmesi, kontrol altında tutulması için tahliyesi zorunludur. İnsan Hakları derneği olarak çeşitli tarihlerde Özge Özbek için yapmış olduğumuz açıklama, çağrı ve yazışmalarımıza rağmen bugüne kadar tahliyesi gerçekleştirilmemiştir. Zamanında tahliye edilseydi, bugün durumu daha iyi olabilecekti."