24 Eylül 2024 Salı

Ağır hasta tutsak Kuday'ın yaşamı tehlike altında

Bu hafta 586.'sı düzenlenen F Oturmasında hayatına tek başına devam edemeyen ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın durumuna dikkat çekilirken, Kuday'ın sağlık sorunları aktarıldı ve keyfi olarak tedavisinin engellendiği vurgulandı. İnsan hakları savunucuları Kuday'ın tedavisinin yerine getirilmesini ve tahliyesini istedi.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerinin önündeki engeller kaldırılarak derhal tahliyesi için her hafta açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonun F Oturması 586. kez gerçekleşti. Bu hafta Metris R Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday için bir araya gelen yaşam hakkı savunucuları sık sık "İnsan haklarıyla insandır", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Tedavi haktır engellenemez" ve "Abdulkadir Kuday serbest bırakılsın" sloganlarını attı.

'TEK BAŞINA İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR'
"Hasta mahpuslar serbest bırakılsın "pankartının taşındığı eylemin metnini komisyon üyesi Taylan Bekin okudu. İleri derecede bel fıtığı, çiğneme, yürüme ve konuşma gibi istemli kasların hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir bir nörolojik hastalık olan ALS hastası Kuday'ın, bunların yanı sıra bel fıtığı ameliyatı sonrasında gelişen bacak felcinin ALS'ye bağlı olduğu düşünülen yüz felci, işitme kaybı, kulak çınlaması, görme kaybı, ayak ve ellerde güçsüzlük, hissizlik, bel, sırt, boyun ve karında şiddetli ağrı, kusma, uyku apnesi, göğüste sıkışma ve yanma hissi, kilo kaybı, yanında ağır mide ve sindirim sistemi sorunları yaşadığını, tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığının altını çizdi.

'PANDEMİ NEDENİYLE KONTROLLERİNE GÖTÜRÜLMEDİ'
Ailesi ve avukatları tarafından verilen bilgiyi şöyle aktardı Bekin: "Avukatının verdiği bilgilere göre; 8 yıl önce tutuklanan Kuday, sağlık sorunları olmasına rağmen hastaneye sevk talepleri ciddiye alınmamıştır. Kuday 2018 yılında voleybol oynarken dengesini kaybederek düşmüş ve sağ ayağında kırık tespit edilerek alçıya alınmıştır. Ancak aradan uzun süre geçmesine rağmen iyileşme olmadığı gibi ağrılar şiddetlenmiş ve kuvvetsizlik oluşmaya başlamıştır. Tekirdağ Devlet Hastanesine sevki yapılan Abdulkadir Kuday'a 15 Ekim 2019'da bel fıtığı teşhisi konularak şikayetlerinin nedenin bel fıtığına bağlanmış ve sevk edildiği Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesinde 19 Şubat 2021 tarihinde bel fıtığı ameliyatı yapılmasına karar verilmiştir. Covid olduğu tespit edildiği için ameliyatı ertelenen Kuday 3 ay sonra ameliyat edilmiş ancak ameliyattan sonra durumu daha da kötüye gitmiştir.  Diğer şikayetlerine ek olarak karnında şiddetli ağrılar, göğsünde sıkışma hissi başlamıştır. Ameliyat sonrası her ay düzenli şekilde kontrole gitmesi gereken Kuday pandemi nedeniyle kontrollerine götürülememiştir."

'TEDAVİLERİNDEN OLUMLU SONUÇ ALINAMADI'
Yapılan son tetkiklerle ALS hastası olduğu tespit edilen Kuday'ın 2021 tarihli hastane raporuna değinen Bekin, sağlık sorunları nedeniyle infazının 6 ay geri bırakılması gerektiğinin belirtildiğini söyledi. Bekin, "Ancak sadece bir gün sonra aynı hastane Kuday'ın R Tipi bir hapishaneye sevkini önermiştir. Adli Tıp Kurumu ise üçer aylık sürelerle sağlık durumu hakkında rapor alınması koşulu ile Kuday'ın infazına devam edilebileceğini belirtmiştir. ATK'nin raporu üzerine Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na sevki yapılan Kuday'a fizik tedavi uygulanmış ancak uygulanan tedavilerden olumlu bir sonuç alınamamış, karın ağrısı ve göğüsteki baskı daha da şiddetlenmiştir" dedi.

Karın ağrısı nedeniyle 22 Mart 2022 tarihinde kolonoskopi ve endoskopi uygulandığını aktaran Bekin, "Ayrıca göğsünde baskı ve şiddetli ağrı hissetmesi üzerine 5 Nisan 2022 tarihinde sevk edildiği İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde yeniden Covid-19 teşhisi konularak yatırılarak tedavisine karar verilmiş ve 11 gün hastanede tutulmuştur. Bu olay sonrasında Kuday'ın, ayakta ve ellerde güçsüzlük, hissizlik, belde, sırtta, boyunda ve karında şiddetli ağrı, kusma, uyku apnesi, göğüste sıkışma ve yanma hissi, kilo kaybı, kulak çınlaması, işitme kaybı, görme yetisinde azalma gibi şikayetleri artarak devam etmiştir. 8 Ağustos 2022 tarihinde şiddetli karın ağrısı nedeniyle yeniden hastaneye sevk edilmiş, kolonoskopi ve endoskopi uygulanmıştır" dedi.

'GEREKLİ SEVK SAĞLANMADI'
Üç aylık fizik tedavi ve izleme süreci sonucu Kuday'ın yeniden ATK'ye sevkinin sağlanması gerekirken sevkinin sağlanmadığını dile getiren Bekin, "Durumu giderek ağırlaşıyor. Hayatını tek başına ceza infaz kurumunda idame ettiremiyor. ATK'ye sevkinin sağlanması ve infazının geriye bırakılması için ceza ertelemesi başvurusu yapmış ancak henüz bir karar verilmemiştir.  Ailesi, yaşamı risk altında olan Kuday'ın tedavi ve bakımının sağlanması için infaz ertelemesi kararı verilmesini istemekte ve bu nedenle yardım talep etmektedir" ifadelerini kullandı.

Eylem sloganlarla sona erdi.