24 Eylül 2024 Salı

AG İzleme Heyeti: Kandıra'daki tutsakların durumu kritik

Açlık Grevi İzleme Heyeti, Kandıra 1 No'lu ve 2 No'lu Hpiashanesi'nde bulunan açlık grevindeki tutsakların durumuna ilişkin rapor yayımladı. Tutsakların durumunun kritik olduğu vurgulanan raporda, hükümete taleplerin karşılanması yönünde çağrı yapıldı.
Açlık Grevi İzleme Heyeti, Kandıra 1 No'lu ve 2 No'lu Hapishanesi'nde bulunan İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan tutsaklara ilişkin rapor yayımladı.
 
Her iki hapishanede bulunan açlık grevindeki tutsak sayısının 73 olduğu bilgisi verilen raporda, açlık grevi süresince hapishane yönetimi tarafından verilen disiplin cezalarının arttığı belirtildi. Birçok muhalif basın- yayın organının yasaklandığı aktarılan raporda, mektuplara yönelik sansürün de arttığı kaydedildi.
 
Açlık grevindeki tutsakların sağlık sorunları raporda şöyle sıralandı: "8-18 kg aralığında kilo kayıpları, mide bulantısı, eklem ağrıları, kemik ağrıları, baş ağrısı, baş dönmesi, algılama zorlukları, halsizlik, kol ve bacaklarda uyuşma, kramplar, uyuyamama, yaygın ödem, sese ve kokuya aşırı  duyarlılık, sıvı almada güçlük, bulanık görme, çift görme, 3-4 gün sürekli kusma, yaklaşık 15 gün süren ishal, yüksek/düşük  tansiyon, düşük şeker, burun kanaması." 
 
Daha önce sağlık sorunları bulunan tutsakların daha ağır sağlık sorunlar yaşadığı kaydedilen raporda, tutsakların bağımsız sağlık heyetleri tarafından kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı. 
 
Raporda şu bilgilere de yer verildi: "Açlık grevinin 140’lı günlere vardığı bu aşamada mahpusların pek çoğunun görüşe çıkmakta zorlandığı izlenmiştir. Hukukun uygulanması ile çözülebilecek bir sorun nedeniyle, açlık grevini sürdürdüğü tespit edilebilen 2983 mahpus yanında, ölüm orucuna başladığı duyurulan 15 mahpusun yaşamı ciddi tehdit altındadır. Heyetimiz bu sürecin daha fazla can kaybı yaşanmadan çözüme kavuşturulması gerektiği düşüncesindedir. Mahpusların yaşamından ve hukukun uygulanmasından sorumlu olan devlet yetkililerini, derhal çözüm yolunda adımlar atmaya çağırıyoruz."