21 Eylül 2024 Cumartesi

Afganistan'da erkek öğrenciler boykotta

Taliban'ın, üniversite eğitimi hakkını yasakladığı kadınların sokak eylemine erkek öğrenciler de dersleri ve sınavları boykot ederek destek verdi. Öğrenciler üniversite kampüslerinde slogan atarak eylem yaptı.

Afganistan'da kadınların eğitimini yasaklayan Taliban güçlerine karşı kadınlar sokakları terk etmiyor. Kadın öğrencilere erkek öğrenciler de dersleri ve sınavları boykot ederek destek verdi.

Kadınlara sokağa çıkarak karara tepki gösterirken, Taliban güçleri kadınlara tazyikli su ve biber gazı kullanarak saldırdı. Mezopotamya Ajansına konuşan Bina Ehteram, kadınların Taliban güçlerinin saldırısına rağmen sokaklardan çekilmediğini söyledi. Kadınların eylemine erkek öğrencilerin de dersleri ve sınavları boykot ederek destek verdiğini anlatan Ehteram, erkek öğrencilerin üniversite kampüslerinde slogan atarak, eşit eğitim hakkı talep ettiğini söyledi. Ehteram, erkek öğrencilerin yaptıkları açıklamada, kadınlara eğitim hakkı verilmediği sürece kendilerinin de eğitim almayacağını ifade ettiklerini söyledi.

TALİBAN ÖĞRENCİLERE ATEŞ AÇTI
Üniversite kampüslerinden dışarı taşan boykot eylemlerine Taliban güçleri saldırdı. Kandahar'da boykot eylemi yaparak sokağa çıkan erkek öğrencilere ateş açıldığı öğrenildi. Çok sayıda kentte de eylemlere saldırılar yaşandığı belirtildi.

DAYANIŞMADA İRAN ETKİSİ
Erkek öğrencilerin kadınlarla dayanışmasının önemini vurgulayan Ehteram, bunda İran'daki direnişin etkisi olduğunu söyledi.

RAWA'DAN AÇIKLAMA
RAWA, yaptığı açıklamada "Bu radikal bir eylem değildir. Ancak bir başlangıç sayılmalıdır. Kadınların eğitim hakkı tartışmaya açık değildir. Her burkanın altından bir RAWA'lı kadın çıkabilir, RAWA her yerde! Ya herkes için eğitim, ya hiç kimse için" dedi.