24 Eylül 2024 Salı

Adana'da Soma için adalet çağrısı

Soma katliamında yaşamını yitiren 301 madenci için Adana'da anma yapıldı. Anmada yapılan konuşmalarda, özelleştirme, rödovans, taşeronlaştırma ve sendikasızlaştırmanın 301 işçinin canına sebep olduğu belirtildi.
Soma katliamında hayatını kaybeden 301 maden işçisi için Adana'da anma yapıldı. DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası ve Adana Barosu tarafından düzenlenen anma etkinliği Maden Mühendisleri Odası önünde gerçekleştirildi.
 
Anmada basın açıklamasını okuyan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman, katliamın göz göre göre gerçekleştiğini belirterek katliamla ilgili cezaların basit bir ihmalmiş gibi verilmesine tepki gösterdi.
 
Anmaya CHP milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut ve Orhan Sümer de katıldı. Ayhan Barut, özelleştirme, rödovans, taşeronlaştırma ve sendikasızlaştırmanın 301 işçinin canına sebep olduğunu dile getirdi.
 
Adana Milletvekili ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin ise Şubat ayında çıkan Maden Yasasında zaten sorunlu olan rödovans sistemi yerine kömür havzalarında havza madenciliğini önerdiklerini hatırlatarak "Havza madenciliği yapılmadığı sürece, bütünlüklü bir kömür çıkarılmadığı sürece bu ölümlerin önüne geçmek mümkün değil. 150 yıl boyunca kömür madenciliği yapan Almanya'da ölümlü kazanın yaşanmamış olması tesadüf değildir" dedi.
 
'İŞÇİ SAĞLIĞI YASASI SERMAYEYİ DEĞİL, İŞÇİYİ ÖNCELEMELİDİR'
 
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının işçi ölümlerini engellemediğine dikkat çeken Adana Tabip Odası Yöneticisi İsmail Bulca ise "Yasa işçilerin sağlığı öncelenmeden sermayenin istekleri doğrultusunda çıkarılmıştır. Bu yasa iş kazası ve meslek hatalıklarını önleyemiyor. Emek ve meslek örgütleri ile birlikte yeniden ele alınarak işçi sağlığını ve işçilerin yaşama hakkını önceleyerek yeniden çıkarılmalıdır" diye belirtti.
 
Adana Baro Başkanı Veli Küçük de olayın mahkeme tarafından basit bir kaza gibi değerlendirilerek cezalar verilmesini ve sanıkların kısa süre içerisinde tahliye edilmesini eleştirdi. 301 madencinin davasını takip eden Selçuk Kozağaçlı'nın 20 arkadaşı ile birlikte tutuklandığını hatırlatan Küçük, "Hak hukuk adalet bir gün herkese lazım olacak" diye kaydetti.