24 Eylül 2024 Salı

Adana'da 1 Mayıs çağrısı

Adana'da 1 Mayıs'a katılım çağrısı yapıldı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, "'Tecrit kaldırılsın, açlık grevlerinde kimse ölmesin' demek için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, İnönü Parkı'nda yaptığı basın açıklamasıyla 1 Mayıs'a katılım çağrısı yaptı.
 
Eyleme, HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Kemal Peköz, HDP il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), tutuklu yakınları ile çok sayıda kişi katıldı. "Soyguna, sömürüye, savaşa, tecride son" pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, faşizmin kurumsallaştığı bir dönemde 1 Mayıs'a gittiklerini söyledi.
 
'DEVLET AÇLIK GREVİNE SEYİRCİ'
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olduğunu hatırlatan Eriğ, "Açlık grevlerinde kritik bir eşiğe gelinmiştir. Talep çok nettir. Tecridin ortadan kaldırılmasıdır. Yani bu hükümetin yapması gereken, bu devletin Anayasa'sını uygulamaktır. Anayasa'da tecrit bir insanlık suçu olarak tanımlanmıştır. Tecritte ısrar keyfiliktir, yasadışıdır, insanlık dışıdır. Tecritte ısrar, Adalet Bakanlığı'nın ailelerle görüşmeyi reddetmedeki ısrar, hükümetin sağır kulağını çevirmesi ölümlere seyirci kalmak demektir" dedi.
 
'HAYDİ ALANLARA'
 
"Bizler gerek ülkemizde gerekse dünyada fabrikalarda, tarlalarda, tersanelerde, şantiyelerde, atölyelerde ve sokaklarda süregiden mücadeleleri kendi mücadelemiz olarak görüyor, bunlardan güç alıyor ve umutlarımızı büyütüyoruz" diyen Eriğ, "Bu ülkenin işçileri, emekçileri, yoksulları, ezilen halkları aynı gemidedir. Bizlere dayatılan sömürüye,  baskılara, insanlık dışı yaşama hep bir ağızdan 'artık yeter, êdî bese' demek için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız. 'Soyguna, sömürüye, savaşa, tecride son' demek için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız. 'Tecrit kaldırılsın, açlık grevlerinde kimse ölmesin' demek için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız" ifadelerinde bulundu. 
 
Ardından söz alan milletvekili Kemal Peköz de AKP'nin kendi yasalarına uymayarak, sürekli tecrit uygulayan bir hukuk sistemiyle karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. Hukukun uygulanması için binlerce tutuklunun açlık grevinde olduğuna değinen Peköz, devleti kendi yasalarına uygulamaya çağırarak, İmralı tecridinin kaldırılmasını istedi.
 
Açıklama ardından kitle açlık grevine ses vermek amacıyla oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi ardından kitle, 1 Mayıs bildirileri dağıttı.