21 Eylül 2024 Cumartesi

Adana Kadın Platformu: Krize karşı dayanışma ve mücadeleye

Adana Kadın Platformu, ekonomik krize karşı basın toplantısı yaparak kadınları artan şiddet ve yoksulluğa karşı dayanışma ve mücadeleye çağırdı.
Adana Kadın Platformu, ekonomik krizin faturasının kadınlara yüklenmesine karşı Eğitim-Sen Adana Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Platform adına açıklamayı okuyan Pelin Songül Çiçek, "İktidarını krizlerden beslenerek sürdüren Saray rejimi ülkenin kapısını, halkın yaşayabilmesini doğrudan etkileyen ekonomik krize, elleriyle açtı" dedi. 
 
Ekonomik krizin mutfakları, maaşları, eğitim kurumlarını, hastaneleri, fabrikaları yakmaya başladığını vurgulayan Çiçek, kadınların günlük yaşamını kar odaklı esir alan iktidarın, ekonomik kriz ile kadınları hedef almaya başladığını belirtti.
 
"Ekonomik krizin hayatımıza, evimize, soframıza girmesi; en başta temel haklarımız olan yeme, icme, barınma ve sağlık gibi hayati derecede önemli olan alanları bile riske atarak bu alanlarla doğrudan ilişkili olan kadınları krizin mağdurları yapmaya başladı" diyen Çiçek, kadınların iktidar için sadece "eve destek olan", ucuz ve güvencesiz çalıştırılmaya uygun ikinci cinsiyet olduğunu ifade etti.
 
KRİZ EV İÇİ SÖMÜRÜYÜ ARTTIRIYOR
 
Çiçek, "Bu yüzden en başta tekstil, kozmetik, hizmet gibi sektörlerden başlayan işten çıkarmalar diğer alanlarda da devam ederek kadınların eve kapanmalarına, sosyal hayattan soyutlanmalarına ve ev içi sömürünün artmasına sebep olacaktır" dedi.
 
Erkek egemen sistemin "evin direği" etrafında şekillendirdiği yaşam tarzının ekonomik kriz zamanlarında kavga, şiddet, kadın cinayetlerini artırdığı ve kadınlara sessiz kaldıkları, açlığa işsizliğe, şiddete boyun eğdikleri koşullarda yaşam hakkı tanıdığını belirten Çiçek, "'Eve ekmek getiremedim kadını öldürdüm', 'İşsiz kaldım, psikolojim bozuldu; kadını öldürdüm' cümleleri arasına sıkıştırılmaya çalışılan kadın, ekonomik kriz sonucu ailede ve topyekun toplumda oluşacak sosyal ve psikolojik buhranların mağduru olmaya itilecektir" diye ifade etti.
 
Adana'nın Yüreğir ilçesinde 3 çocuğunu öldürüp intihar girişiminde bulunan Selma Cice ile Zonguldak'ta yoksulluk nedeniyle tedavi olamadığı için yaşamını yitiren diyabet hastası lise öğrencisi Dilara Kilcioğlu'nu hatırlatan Çİçek, "İlerleyen günlerin krizi derinleştireceği aşikar. Biz kadınlar "krizin faturasını ödemeyeceğiz" rahatsızlığıyla mutfakta, fabrikada, eğitim kurumlarında, sokakta her yerde yan yana ve omuz omuza olacağız" diye konuştu.
 
ÇÖZÜM DAYANIŞMA VE MÜCADELE
 
"Ekonomik sıkıntılar içinde bunalıma sürüklenen kız kardeşlerimize sesleniyoruz. Hiçbirimiz bu sıkıntıları yalnız yaşamak zorunda değiliz. El ele verdikçe, omuz omuza dayanışma içinde olup birlikte mücadele ettikçe daha güçlü olacağız" diyen Çiçek, kadınlara seslenerek dayanışmaya ve mücadele çağrısı yaptı.