21 Eylül 2024 Cumartesi

Adalet Nöbetçisi avukatlar beraat etti

74 haftadır süren Adalet Nöbeti eyleminin ilk gününde polis saldırısı sonucu gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 9 avukat beraat etti.
Haksız ve hukuksuz tutuklamalara karşı başlatılan Adalet Nöbeti'nin 6 Nisan 2017 tarihli ilk buluşmasındaki polis saldırısı sonucu gözaltına alınan ve "Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama" iddiasıyla haklarında dava açılan 9 avukat bugün görülen karar duruşmasında beraat etti.
 
Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin haksız tutuklamasını protesto etmek amacıyla başlatılan Adalet Nöbeti'nin ilk buluşmasında polis, sert şekilde müdahale etmişti. Polis müdahalesi sonucu Av. Gökmen Yeşil'in burnu, Av. Erkan Sabri Ünüvar'ın bacağı kırılmış, Av. Kemal Aytaç, Av. Diren Yeşil, Av. Hatice Nur Gök, Av. İsmail Anıl Başoğlu, Av. Kıvanç Kayaoğlu, Av.Özge Serdar, Av. Sevinç Sarıkaya ise gözaltına alınmıştı. Polis tarafından darp edilip gözaltına alınan 9 avukat hakkında "Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama" suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada sanıklardan  Av. Kemal Aytaç ile sanık avukatları hazır bulundu.
 
Dava kapsamında yargılanan Kemal Aytaç Adalet Nöbeti'nin 74 haftadır sürdüğünü hatırlatarak, "Adalet arayışını sürdürmek için yaptığımız bu eylem tamamen hukukidir. Ortada suç teşkil edecek eylem yoktur." dedi. Aytaç, beraatini talep etti. Sanık avukatlarından Bahri Belen, Adalet Nöbeti'nin bir toplantı veya gösteri olmadığını belirtti: "Bizler ülkede yaşanan hukuk ihlallerini gözlemleyerek bu ihlallere karşı farkındalık yaratmak için bu şekilde bir tepki koymak istedik. Ancak olay günü emniyet güçleri bizi adliyeden çıkarmak istedi. Adliye bizim aynı zamanda görev yaptığımız mekandır. Sadece kendimiz için değil ülkede yaşayan tüm insanlar için adalet arayışındayız." Belen, tüm müvekkillerinin beraatini istedi. Sanık avukatlarından Bülent Utku da, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu söyleyerek beraat talebini yineledi. Kararını açıklayan mahkeme, isnat edilen suçun yasal koşullarının oluşmadığına hükmederek 9 avukatın beraatine karar verdi.