24 Eylül 2024 Salı

'Adalet Bakanlığı açıklamasının arkasında dursun'

HDP Genel Merkezi'nde nöbetlerini sürdüren tutsakların annelerini KESK MYK'si ziyaret etti. Anneler Adalet Bakanlığı'na adım atma çağrısında bulunarak, "Adalet Bakanlığı açıklamasının arkasında dursun. Annelerin feryatları duyulsun" dedi.
Çocukları açlık grevinde olan ve çeşitli illerden Ankara'ya gelen anneler Meclis'te başlattıkları nöbet eylemine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'nde devam ediyor. Eylemlerinin 7'inci gününde olan anneleri bugün KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, KESK MYK üyeleri ziyaret etti.
 
Ziyarette konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, KESK MYK olarak annelere ziyarette bulunduklarını belirtti. Bozgeyik, "KESK olarak emek ve barış mücadelesi yürüten bir sendikayız. Yoğun ihalelerin yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Hukuk dışı anti demokrasi uygulamaların yoğun yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Yeniden demokrasinin inşa edilmesi için uzun zamandır mücadele ediyoruz. Cezaevlerinde altı buçuk aydır ihlaller devam ediyor. KESK olarak, yakından takip ediyoruz. Leyla Güven'in 195 gündür açlık grevinde olması Türkiye'deki anayasanın ve ceza infaz talebinin hayata geçirilmesi için hukuksuzluğun ortadan kaldırılması gerekiyor. Başlatılan açlık grevi kritik bir aşamaya gelmiştir. Açlık grevinde olanların hayatlarının kaybetmemesi için Adalet Bakanı'nın harekete geçmesi lazım" dedi.
 
'ADIM ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
 
Adalet Bakanlığı'nın "yasak kalktı avukatlar görüşebilir" açıklamasının pratikte gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Bozgeyik, "Cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek için annelerimizin uzun süre dışarıda toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu. Annelerin talepleri hükümet ve Adalet Bakanlığı'nın adım atması için çağrılar var. Ama hepimizin gördüğü üzere, iktidar annelerin eylemlerine şiddet gösteriyor. Bunları doğru bulamadığımızı söylüyoruz. Türkiye demokrasi ülkesiyse herkesin düşüncesini dile getirmesi ve annelerin taleplerini dile getirebilir. Mecliste başlatılan eylemin HDP'de devam etmesi. Talebin yerine getirilmiyor olması bizim içinde tedirgin verici. Şuana kadar açlık grevlerinde 8 kişi yaşamını yitirdi. Daha fazla kimsenin yaşamını yitirmemesi için adım atmaya çağırıyoruz" ifadelerinde bulundu. 
 
'İKİ AYDIR RANDEVULARIMIZA CEVAP VERİLMEDİ'
 
Oturma eyleminde bulunana Nezahat Teke ise kurumların yaptıkları ziyaretin kendileri için önemli olduğunu belirterek, çözüm noktasının Ankara'da olduğunu ifade etti. Teke, "İki aydır randevularımıza cevap verilmedi. İlk günümüzde Meclis Başkanı ile görüştük. Bizlerin ümitleri vardı onlarda ümit verici konuşuyordu. Ama gün geçtikçe avukatlar 'yasak fiilen kalkmadı' dedi. Biz de avukatların bir an önce görüşmesini bekliyoruz. Bizim için saniyeler dakikalar önemli. 30 kişi ölüm orucundaysa böyle giderse diğerleri de ölüm orucuna başlayabilir. Bu kaygı içimizde derin yararlar açtı" diye konuştu. 
 
'ANNELERİN FERYATLARI DUYULSUN'
 
Teke konuşmasına şöyle devam etti: "Adalet Bakanlığı engel yok dedi çocuklarımız ölmeden adım atsınlar. Can kaybı pazarlığı yaşanılıyor, anneler olarak buradayız kurumları gezeceğiz. Bizim beklentimiz seçim ve oy kaybı değil evlatlarımızdır. Annelerin sokaklardaki feryatlarının duyulması gerekiyor. Haberlerde son dakika çıktığı zaman nefeslerimizi tutuyoruz. Herkes elini taşın altına koysun. İmralı'dan gelen bir haberle açlık grevinde olanlar normal yaşamlarına dönebilir. Yeterince tahribatlar yaşandı. Anneler iki haftadır çocuklarının görüşüne gitmedi. Sesimizi duyurmak için buradayız. Adalet Bakanlığı açıklamasının arkasında dursun. Annelerin feryatları duyulsun."