19 Eylül 2024 Perşembe

'Adalar'da atlı faytonlar kaldırılsın'

Faytonların kaldırılmasını isteyen Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi, Adalar'a giden yolculara faytonlara binmemeleri çağrısında bulundu.
Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi, Adalar'da faytonlarda ölen atların durumuna dikkat çekmek için Kadıköy Adalar Vapur İskelesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
"Özgürlük, atlara ve yeryüzünün tüm bileşenlerine. Zulme ortak olma" pankartının açıldığı eylemde "Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük" ve "Faytona binme atlar ölüyor" sloganları atıldı.
 
'YILDA 400'DEN FAZLA AT FAYTON KAZALARINDA ÖLÜYOR'
 
5 yıldır faytonların atlara olan zararını, beraberinde getirdiği ölümleri ve zulmü belgeleriyle dile getirdiklerini belirten İnisiyatif Sözcüsü Elif Ertürk, faytonculuğun kaldırılması konusunda yaptıkları tüm başvurular ve görüşmelerin sonuçsuz kaldığını söyledi. Adalarda her yıl 400'den fazla atın, "fayton kazalarında" yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Ertürk, "Kış gelince bakımı külfet görüldüğünden birçoğu adada doğaya salınıyor. Bakımsızlıktan ve hastalıktan ölenlerin sayısını bilmiyoruz bile" dedi.
 
'FAYTON ATLARI SADECE 2 YIL YAŞIYOR'
 
Ada sakinlerinin bir kısmının "150 yıllık kültürümüz" diyerek faytonculuğa sahip çıktığını ifade eden Ertürk, bu duruma "1 yılda 400 atın yaşamını kaybettiği, bir o kadarının da bakımsızlık ve tedavi göremediği için yaşamını yitirdiği zulüm, sömürü ve ölüm çarkına kültür denilebilir mi" sözleriyle tepki gösterdi. Ertürk, "Bir at, ortalama 25 sene yaşayabiliyorken, faytona konulan atlar, ağır bir sömürü sistemine dahil edildiklerinden sadece 2 yıl yaşayabiliyorlar. Sonu hep aynı olan ağrılı ve acılı bir ölüme mahkûm ediliyorlar" diye konuştu.
 
'FAYTONLAR KALDIRILMALI'
 
İnsanların hayvanlara binlerce yıllık adalet borcu olduğunu söyleyen Ertürk, "Talebimiz Türkiye'nin faytonculuk yapılan her yerinde 'daha az fayton', 'şartların iyileştirilmesi', 'faytonların kademeli olarak kaldırılması' ,'orta yol bulunması' değil, atlı faytonların tamamen kaldırılmasıdır. Modern köleliğin hüküm sürdüğü mevcut sistemde atların maruz bırakıldığı işkenceye ve adına 'kaza' denilen sistematik cinayetlere karşı, atlı faytonların tamamen kaldırılması ve fayton atları için özgürlük mücadelemize devam edeceğiz" diye belirtti.