28 Eylül 2024 Cumartesi

Açlık grevindeki tutsaklara B12 vitamini verilmiyor

Ereğli Hapishanesinde açlık grevindeki tutsaklar tekli kişilik hücrelere konurken, sağlık kontrolleri yapılmıyor, B12 vitamini talepleri karşılanmıyor. Tutsaklar, gazete ve kitap taleplerinin de karşılanmadığı duyurdu.

Konya Ereğli Hapishanesinde ağır tecrit ve hak ihlallerine karşı 4 Ekim'de başlatılan süresiz, 10 günlük dönüşümlü açlık grevi, 16 Kasım'da süresiz-dönüşümsüz eyleme dönüştürüldü. 88 gündür açlık grevinde olan tutsakların taleplerinin kabul edilmediği hapishanede, ağır insan hakları ihlalleri yaşandığı belirtildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin şubeleri ile Çukurova Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği'nden (TUAY-DER) avukatlar, 22 ve 26 Aralık'ta hapishanede tutusaklarla görüştü. İnsan hakları ve hukuk örgütleri, tutsaklar ve hapishane yönetimiyle yaptıkları görüşmeleri raporlaştırdı.

GÜNDE 1,5 SAAT HAVALANDIRMA
Raporda görüşme gerçekleştirilen tutsaklardan Faik Budak, 23 Ağustos 2022'de Ereğli T Tipi Kapalı Hapishanesinden Ereğli Hapishanesine getirildiklerini belirterek, 14 metrekarelik bir hücrede tek başına tutulduğunu, diğer tüm tutsakların da tek kişilik hücrelerde tutulduğunu aktardı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü olmamalarına rağmen günde bir buçuk saat havalandırmaya çıkarıldıkları bilgisini veren Budak, 6 tutsağın birlikte havalandırmaya çıkarıldığını ve bu esnada gardiyanların başlarında beklediğini söyledi.

GÖKYÜZÜ YASAK
ÖHD ve İHD hazırladıkları raporda şu bilgilere yer verdi: "Tutsaklar odada geçirdiği 23 saat boyunca kapının açılması ve kapanması dahil tamamının elektronik olarak gerçekleştiğini, taleplerin dahi diafon sistemi ile aktarıldığını, dolayısı ile 23 saat boyunca hiçbir insanı görmediğini, bunun artık psikolojik şiddet şeklini aldığını, odalarda tek göz bir pencerenin bulunduğu, pencerenin tamamının demir parmaklıklarla kapalı olduğu, gökyüzünü duvarlardan ve tellerden dolayı göremediklerini beyan etmişlerdir" denildi.

'KEYFİ DİSİPLİN CEZALARI VERİLİYOR'
Tutsakların hiçbir gazete, dergi ve kitabın taleplerine rağmen verilmediği belirtilen raporda, hapishanenin kütüphanesi bulunmaması nedeniyle tutsakların hiçbir şekilde kitaba erişemediğine kaydedildi. Keyfi disiplin cezaları uygulanan tutsaklara aynı zamanda hapishane girişinde çıplak arama dayatıldığı ve tutsakların tüm bu hukuksuzlukların sona ermesi için açlık grevine başladıkları öğrenildi.

Raporda, İbrahim Sütçü, Faik Budak, Mehmet Işıktaş, Fatih Baran, Dılhaz Kılıçoğlu, Hasan Muhammed İbiş, Mehmet Can Yiğirer, Savaş Deli, Kadir adlı tutsakların açlık grevi eyleminde oldukları belirtildi.

'GARDİYANLAR PROVOKASYON PEŞİNDE'
ÖHD ve İHD'nin tutsaklarla görüşerek hazırladığı raporda, tutsakların anlatımlarına da yer verildi.

Müslüm Kaya adlı tutsağın, bazı gardiyanların provokasyon yaratma amaçlı tutsaklara yönelik saldırıları olduğunu aktardı, revirde beklerken ayakta durmaya zorlandığını söyledi.

Fatih Boran da, 6 kişinin aynı koridorda tekli hücrelerde kaldığını, diğer tutsaklarla haberleşemediklerini bu yüzden son durumlarının ne olduğunu bilmediklerini aktardı. Açlık grevinde oldukları için gardiyanların kötü muamelesinin arttığını, kışkırtmaların olduğunu ve can güvenliklerinin bulunmadığını söyleyen Boran, aynı koridorda tekli kalan Suriyeli tutsak Hasan Muhammed İbiş'in odasının arama adı altında basıldığını, kitaplarının ve yastığının alındığını, kahve ve çaya kadar her şeyin dağıtıldığını anlattı.

TUTSAKLARA B12 VİTAMİNİ VERİLMİYOR
Raporda, revirdeki doktorun açlık grevi sürecinde son 2 hafta hiç kontrol yapmadığı, en son yapılan kontrolün de usulen yapıldığını ve B12 vitamini taleplerinin yerine getirilmediği bilgisine yer verildi. Tutsaklar, açlık grevinde oldukları için şu an hastane sevk talepleri olmadığını, ancak öncesinde ağız içi arama, jandarma araması ve botların çıkarılarak ters yere vurulması dayatmalarını reddettikleri için hastaneye götürülmediklerini söyledi.

Açlık grevinde tükettikleri limon gibi gıdaların kendilerine bozulduktan sonra verildiğini belirten tutsaklar, kolu dirsekten kesik bir tutsağın tek başına tutulduğu, kas erimesi olan Remzi Akyürek isimli tutsağın ise yoğun ısrarlar sonucu 3 kişinin kaldığı hücrelere alındığını aktardı.