24 Eylül 2024 Salı

Açlık grevindeki gazeteci Kibriye Evren tahliye edilmedi

Tecride karşı 143 gündür açlık grevinde olan tutuklu gazeteci Kibriye Evren hakkında açılan davanın duruşması ertelendi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle gündür açlık grevinde olan tutuklu gazeteci Kibriye Evren'in yargılandığı davanın 5. duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Evren'in katılmadığı duruşmada, avukatlar ve gazeteciler hazır bulundu.
 
Duruşmada savcısı, Evren'in, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 20 yıl hapis cezasıyla cezalandırılması istemi yönündeki mütalaasını tekrarlayarak, tutukluluk halinin devamını istedi.
 
Avukat Resul Tamur ise Evren'in esas hakkındaki savunmasını kendisinin yapması ve son söz hakkının tanınmasını talep etti. Esas hakkında savunmaları için süre isteyen Tamur, benzer dosyada yargılanan gazetecilerin beraat ettiğini anlatarak, müvekkilinin tahliyesini istedi.
 
Avukat Pirozhan Karali da Kibriye Evren'in 10 aydır tutuklu olduğuna dikkat çekerek, "Her ne kadar dosyalar birleştirilmiş ise de müvekkilin üye olduğunu gösterecek bir delil dosyalarda bulunmamaktadır. Gazetecilik faaliyetleri dışında bir faaliyet bulunmamıştır. Gizli tanık müvekkilimin hangi talimatı kimden alıp nereye getirdiği veya talimat doğrultusunda ne yaptığını somut bir şekilde anlatmamıştır. Muhalif gazetecilik yapmaktadır, bu da örgüt üyesi olduğu anlamına gelmez. Öncelikle tahliyesine aksi halde ise lehe hükümlerin uygulanmasını talep ederiz" dedi.
 
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Evren'in tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 18 Temmuz'a erteledi.