26 Eylül 2024 Perşembe

ABD'de oylar sayılıyor: Biden 264, Trump 214 delegede

ABD'de Donald Trump ve Joe Biden'ın yarıştığı başkanlık seçiminde oy sayımı sürüyor. Resmi olmayan sayılara göre şu ana kadar Trump 214 delege elde etti. Biden ise 264 delege ile zafere çok yakın.

ABD'de 160 milyondan fazla kişi, 59. başkanlık seçimi için sandık başında, posta ile ve elektronik ortamda oy kullandı. Oy sayımının 2 gündür sürdüğü seçimlerde 538 delegenin yarıdan 1 fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

Şu ana kadar süren sayımlarda resmi olmayan verilere göre Donald Trump 214, Joe Biden 264 delegeye ulaştı. Biden'ın oy oranı yüzde 50,5, Trump'ın oy oranı ise yüzde 47,9. Senato'da ise Demokratlar 46, Cumhuriyetçiler ise 48, diğer partiler 2 sandalye kazanmış durumda.

Seçimlerde şu an en kritik eyaletler Pennsylvania, Arizona, Georgia, Nevada, Kuzey Carolina ve Alaska. Kazananı belirleyecek bu eyaletlerden Arizona ve Nevada'da Demokrat aday Joe Biden önde. Pennsylvania, Georgia, Kuzey Carolina ve Alaska'da ise Cumhuriyetçi aday Trump'ın oy sayısı daha yüksek. Sayımın devam ettiği Arizona'da Associated Press'in (AP) verilerine göre Biden kazanmış görünüyor ancak bu sonuç değişebilir. Bu nedenle AP'nin verilerini kaynak alan medya organları Biden'ın mevcut delege sayısını 264 kabul ediyor. Arizona'yı dahil etmeyenlere göre ise Biden'ın delege sayısı 253. Yine Trump'ın önde olduğu Pennsylvania'da da iki aday arasındaki fark birkaç bin.

KRİTİK EYALETLERDEN GEORGİA'DA DURUM BAŞA BAŞ
Sonuçlar için kritik öneme sahip eyaletlerden Georgia'da Trump ve Biden'ın oy oranı yüzde 49,4. Oyların neredeyse yüzde 99'unun sayıldığı eyalette, Trump 2 milyon 448 bin 16, Biden 2 milyon 446 bin 211 oy aldı. 16 delege gücü olan eyalette iki aday arasındaki fark yüzde 0,5 ya da daha az olursa adaylar yeniden sayım için başvuru yapabiliyor.

KAZANDIRAN SENARYOLAR
Biden, 20 delegeye sahip Pennsylvania'yı kazanırsa başkanlık yarışını da kazanmış olacak. Eyalette erken oylar ile postayla gönderilen oylar sayıldıkça Biden'ın avantajı artmaya ve Trump ile arasındaki fark kapanmaya başladı.

Bir diğer senaryo ise Biden'ın 11 delegeye sahip Arizonayı elinde tutmasının yanı sıra 6 delegesi bulunan Nevada'yı kazanması.

Biden'ın Arizona'yı kaybedip Nevada'yı kazanması halinde ise 16 delegesi bulunan Georgia'yı da kazanması gerekiyor. Bu durumda Biden, Pennsylvania'yı kaybetse bile başkan olabiliyor.

Trump'ın ise Pennsylvania, Georgia ve Kuzey Carolina'daki üstünlüğünü koruması, bunun yan sıra Arizona ve Nevada'dan birini de alması gerekiyor.

Yani şu anki sonuçlar, Biden'ın kazanmaya çok daha yakın olduğunu gösteriyor.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ
Kongre seçimleri, Amerikan kamuoyu nezdinde başkanlık seçimleri kadar yankı uyandırmasa da ABD siyasetinde oldukça büyük bir öneme sahip. Zira Kongrenin hangi kanadının hangi parti tarafından kontrol edildiği, ABD başkanının çalışma alanını da önemli ölçüde belirliyor.

435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıllığına göreve gelirken, 100 sandalyeli Senato üyeleri ise 6 yıllığına seçiliyor.

Şu ana kadar Senato'da Demokratlar 46, Cumhuriyetçiler ise 48 sandalye kazanmış durumda.

Temsilciler Meclisinde ise Demokratlar 208, Cumhuriyetçiler ise 192 sandalye kazanmış durumda.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Resmi olmayan sonuçların büyük oranda bugün belli olması bekleniyor.

Kritik eyalerden Pennsylvania'da Eyelet Sekreteri Kathy Boockvar, kazanını açıklamanın zaman alacağını ve oyların çoğunun cuma gününün sonuna kadar sayılmış olmasını beklediklerini kaydetti.

Nevada'da ise postayla seçim gününe kadar gönderilmiş olan oyların teslimatının hafta sonunda da devam etmesininin beklendiği ve kesin sonuçların açıklanmasının önümüzdeki haftayı bulabileceği söylendi.

Kuzey Carolina'da da postayla seçim gününe kadar gönderilmiş olan oyların kabulü için belirlenen son tarih 12 Kasım. 12 Kasım'dan sonra bu oyların sayımı tamamlanacak.

Sayımın devam ettiği Arizona ve Georgia'da sonuçların ne zaman netleşeceği henüz belli değil.

Öte yandan yeniden sayım başvurularının kabul edilmesi durumunda süreç uzayabilir. Resmi sonuçların açıklanması ise aralık ayını bulabilir.