26 Eylül 2024 Perşembe

ABD'de başkanlık seçimi: Biden 264, Trump 214 delegede

ABD'de Donald Trump ve Joe Biden'ın yarıştığı başkanlık seçiminde oy sayım işlemi devam ediyor. Şu ana kadar açılan sandıklara göre Trump 214 delegeye ulaşırken, rakibi Biden 264 delege kazandı.

ABD halkı 59. başkanlık seçimi için sandık başına gitti. Seçimde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazancak. Şu ana kadar açılan sandıklarda Trump 214, Biden 264 delegeye ulaştı. Biden'ın oy oranı yüzde 50,4, Trump'ın oy oranı ise yüzde 48. Şu ana kadar Senato'da Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 48'er sandalye kazandı.

TRUMP, SAYIM SÜRERKEN 'KAZANDIK' AÇIKLAMASI YAPTI
Trump oylar sayılırken Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında seçimlerde kritik eyaletlerin tümünde kazanmaya çok yakın olduklarını kaydederek, "Büyük bir kutlamaya hazırlanıyoruz" dedi. Başkanlık seçimlerini kazandığını iddia eden Trump, seçimlerde usulsüzlük yapıldığını öne sürdü. Kuzey Carolina'da oy sayımının bir anda durduğunu belirten Trump, seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti, oyların sayımının durdurulmasını istedi. Trump, seçimleri Yüksek Mahkeme'ye taşıyacaklarını söyledi.

TRUMP'IN AÇIKLAMALARINA TEPKİ
Biden'ın 2020 Seçim Kampanyası Direktörü Jen O'Malley Dillon, Trump'ın "ABD Yüksek Mahkemesine gideceği ve oy kullanma işlemlerinin durdurulması talebinde bulunacağı" açıklamasını ve iddialarını "çok çirkin ve asılsız" olarak değerlendirdi. Biden'ın "Trump'la mücadele etmeye hazır hukuk ekibinin olduğunu" belirten Dillon, bu konuda da galip geleceklerini söyledi.

BİDEN'IN KAMPANYA MÜDÜRÜ: KAZANMA YOLUNDA İLERLİYORUZ
Biden'ın kampanya müdürü Bob Bauer, seçimdeki son gelişmelere ilişkin açıklamasında "Biden seçimi kazanma yolunda ilerliyor. Bugün 270 delegeyi geçebilir. Nihai sonucun Biden için zafer getireceğine inanıyoruz" dedi.

'MANGA', TEMSİLCİLER MECLİSİNDEKİ KOLTUKLARINI KORUDU
Donald Trump ile en sert tartışmalara giren Kongre'nin 'Manga' lakaplı dört kadın üyesi, Temsilciler Meclisi'ndeki koltuklarını korudu.

New York'tan Alexandria Ocasio-Cortez, Minnesota'dan Ilhan Omar, Massachusetts'ten Ayanna Pressley ve Michigan'dan Rashida Tlaib, Trump'ın ırkçı söylemlerine maruz kalmıştı.

İlkim krizi ile mücadele ve sağlık konularındaki kampanyalarıyla da tanınan kadınlardan Omar ile Tlaib, geçen seçimlerde Kongre'ye giren ilk Müslüman kadınlar olmuştu. İşçi sınıfı ve göçmenlerin hakları için mücadele eden Ocasio-Cortez ise Kongre'nin en genç kadın üyesi olmuştu.

İLK KEZ TRANS BİR KİŞİ SENATÖR SEÇİLDİ
Delaware eyaletinde Senato koltukları için yapılan oylamada, Sarah McBride, Amerikan tarihinde trans olduğunu açıklayan ve seçilen ilk senatör oldu. "Toplulukta fark yaratmak ve temsil etmek için buradayım" diyen McBride, Beyaz Saray'da trans olduğunu açıklayan ilk stajyer ve Demokratik Ulusal Kongresi'nde konuşan ilk trans olmuştu.

İLK KEZ İKİ SİYAHİ EŞCİNSEL SEÇİLDİ
New York'ta da ilk kez iki siyahi eşçinsel Ritchie Torres ve Mondaire Jones Demokratlar adına seçim kazandı. Amerikan medyası Torres için "Tarih yazdı" dedi. Torres, seçildiğinin açıklanmasının ardından "Onur duydum çok teşekkür ediyorum" dedi.

TEMSİLCİLER MECLİSİNE GİREN EN GENÇ İSİM
25 yaşındaki Temsilciler Meclisi'ne giren en genç isim oldu. 25 yaşındaki Madison Cawthorn, Kuzey Karolina'nın 11. Bölgede kazandığı galibiyetin ardından Kongre'de görev yapacak en genç insanlardan biri olacak.

RAPÇİ KANYE WEST, 60 BİN OY ALDI
Bu seçimde başkanlık yalnızca Donald Trump ve Joe Biden yarışmıyor. Adaylığını geç açıkladığı için her eyalette seçime giremeyen Kanye West de Deadline'ın haberine göre 12 eyalette 60 bin oy aldı.

100 MİLYONDAN FAZLA SEÇMEN 'ERKEN OY' KULLANDI
Yakın tarihteki seçimlere bakıldığında sandığa gitme oranının yüzde 60'ı bulmadığı ABD'de, bu yıl sandık başında ya da posta yoluyla kullanılan erken oyların sayısındaki artış dikkat çekiyor.

Ülkede 100 milyondan fazla kişi halihazırda oyunu kullanmış bulunuyor. Posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 65 milyona yaklaşırken, 35 milyondan fazla kişi de oy pusulalarını bu süreçte oluşturulan seçim sandıklarına elden bırakmayı tercih etti.