28 Eylül 2024 Cumartesi

ABD: Türkiye-Suriye-Rusya görüşmelerini desteklemiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Moskova'da Türkiye, Rusya ve Suriye arasında gerçekleştirilen görüşmeyi desteklemediklerini açıkladı, "Esad rejiminin Suriye halkına uyguladığı zulmü değerlendirme" çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya'nın başkenti Moskova'da Türkiye, Rusya ve Suriye milli savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin Voice of America'ya (VOA) değerlendirmelerde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden verilen yazılı cevapta, ABD'nin Suriye'ye dönük politikasının değişmediği belirtilerek, "ülkelerin ilişkilerini geliştirmeleri ve zalim diktatör Beşar Esad'a eski gücünü kazandırmak için desteklerini ifade etmelerini desteklemedikleri"ni kaydetti.

Türkiye, Suriye ve Rusya arasındaki görüşmelerden haberdar olunduğu belirtilen cevapta, "Devletleri, Esad rejiminin son on yılda Suriye halkına uyguladığı zulmü ve rejimin, Suriye halkının hayat kurtarıcı insani yardıma ve güvenliğe erişimini engellemeye devam etmesini dikkatle değerlendirmeye çağırıyoruz'' ifadeleri kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, "Suriye halkı yaklaşık 12 yıldır süren savaşın acısını çekmeye devam ederken, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye'nin öncülüğünde siyasi bir çözüme yönelik desteğimiz sürüyor. Kalıcı bir siyasi çözümün ulaşılabilir olmasını sağlamak için müttefiklerimiz, ortaklarımız ve BM ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, görüşmeye ilişkin "Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Bu manada önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalışmaların bölgede ve Suriye'de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlanabileceğini değerlendiriyoruz" ifadelerini kullanmış ve görüşmelerin süreceğine işaret etmişti.