19 Eylül 2024 Perşembe

66. Vicdan ve Adalet Nöbeti gerçekleştirildi

Adalet Arayan İşçi Aileleri, "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nin 66'ncısını Şırnak'taki göçükte ve Endonezya'daki havai fişek fabrikası patlamasında yaşamını yitiren işçilere adadı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk Pazar günü düzenledikleri "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nin 66'ncısını Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdi.

İş cinayetinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde "İş cinayetleri davalarında cezasızlık kader olmasın. İş cinayetlerini durdurmak için sürdürülen adalet mücadelelerine destek verin" yazılı pankartlar açıldı. Eylemde, "28 Nisan iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilsin", "Vicdan ve adalet nöbeti tutuyoruz" ve "Kader değil, cinayet" yazılı dövizler de taşındı.

'İLK 9 AYDA BİN 485 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ'

Eylemde basın açıklamasını Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren Gülhan Çabuk'un eşi İdris Çabuk yaptı. Çabuk, adalet arayan işçi aileleri olarak başka iş cinayetlerinin olmaması ve bütün sorumluların etkin bir biçimde yargılanması için nöbete başlattıklarını hatırlattı. Çabuk, iş cinayetlerine ilişkin şu verileri paylaştı: "2015'te en az bin 703, 2016'da en az bin 924, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) açıkladığına göre, 2017'nin ilk 9 ayında en az bin 485 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkes 'bu vahşeti' anlayarak davranmalı."

Bu verilere, meslek hastalığına yakalanarak yaşamını kaybeden işçilerin dahil olmadığını söyleyen Çabuk, bu ayki eylemlerini geçtiğimiz günlerde Şırnak'taki göçükte ve Endonezya'daki havai fişek fabrikası patlamasında yaşamını yitiren işçilere adadıklarını söyledi.

KAMPANYAYA ÇAĞRI

Çabuk, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için devam eden imza kampanyasına destek çağrısında bulundu.