24 Eylül 2024 Salı

4. Direniş Günleri Festivali başlıyor: Sanatta ve hayatta tarafız

BEKSAV'ın düzenlediği "15-16 Haziran'dan Gezi'ye 4. Direniş Günleri Festivali" 10-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. "Sanatta ve Hayatta Tarafız" sloganıyla gerçekleştirilecek festival, direniş alanlarında gerçekleştirilecek. Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı'nın (BEKSAV), bu yıl 4'üncüsünü gerçekleştireceği Direniş Günleri Festivali, 10-16 Haziran günleri arasında yapılacak.
 
"Sanatta ve Hayatta Tarafız" sloganıyla gerçekleştirilecek festival kapsamında direnişteki işçiler ziyaret edilecek, film gösterimleri, sokak tiyatroları ve konserler düzenlenecek.
 
Festivale ilişkin ETHA'ya bilgi veren BEKSAV çalışanı ve Tiyatro İmge oyuncusu Ahmet Uçar, festivalin ilk üç gününde sokakta olacakları söyledi. Festival kapsamında fabrikalarda direnişte olan işçiler ile OHAL kararnamesi ile işlerinden atılan kamu emekçilerinin eylemlerine katılacaklarını ifade eden Uçar, "Bu nedenle festivalimizin temasını direnişteki işçiler ve direnenler oluşturuyor. Biz '15-16 Haziran'dan Gezi'ye' temasının belirlenmesinin nedeni bir hafıza tazelemekti. 15-16 Haziran direnişi ve aynı zamanda Gezi direnişinin bir nostaljiye dönüşmemesi için hafıza tazelemek için direniş günlerini başlattık" dedi.
 
10 haziranda başlayacak direniş günleri festivalinin seçim sürecine denk geldiğini kaydeden Uçar, "Bundan ötürü kimi zorluklarla karşılaşıyoruz. Bu seçim süreçleri insanların daha politize olduğu dönemler, aslında bir bakıma avantajı da var. Kitlelerin duyarlılığı açısından ama daha çok seçim odaklı tartışmaların yaşandığı bir süreç olduğu için zaman zaman festival programımızda aksaklıklar yaşanabiliyor. Bizde daha çok sokakta olduğumuz için bizde interaktif bir şekilde planlamalar yapıp o anki programımızı değiştirebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Festivalin ilk günü olan 10 haziranda BEKSAV bahçesinde direniş günleri sergisi açılışı yapılacağını söyleyen Uçar, resim sergisinin temasını 'kadın direnişçiler'in oluşturduğunu vurguladı. Uçar, festivalin ilk günü sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi yapılacağını belirtti.
 
11 Haziran günü ise Süreyya Operası önünde yapılacak Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi'nin düzenlediği eyleme kadınların katılacağını söyleyen Uçar, 12 Haziran günü ise direnişteki Silivri Kale Kayış işçilerine dayanışma ziyaretinde bulunacaklarını söyledi. Uçar, "Bu ziyaretimize dost kurum ve kuruluşu davet ediyoruz. Akşam ise BEKSAV'da "Gel ve gör" adlı film gösterimi yapacağız" dedi.
 
13 Haziran günü sokak etkinliklerinin sonuncusunu Maltepe Beşçeşmeler'de gerçekleştireceklerini kaydeden Uçar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin "Antifaşist mücadele ve 23 Haziran üzerine" söyleşisini ortak düzenleyeceklerini ve forum sonrası müzik dinletisi vereceklerini belirtti.
 
14 haziranda Grup Vardiya ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Anadolu 1 Nolu Şubesi, Kadıköy Evlendirme Dairesi'nde Kadıköy Belediyesi'nde çalışan bir işçi ile dayanışma konseri düzenleyeceğini ifade eden Uçar, 15 haziranda BEKSAV Bandosu Kadıköy'de bir yürüyüş gerçekleştireceğini kaydetti. Bando yürüyüşü sırasında el ilanları dağıtacaklarını tiyatro gösterimleri yapacaklarını söyleyen Uçar, aynı gün DİSK'in Kartal Meydanı'nda 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 49. yılı dolayısıyla düzenleyeceği mitinge katılacaklarını belirtti. Uçar, aynı gün saat 20.00'de ise BEKSAV'da "Red" adlı belgesel film gösterimi yapacaklarını söyledi.
 
BEKSAV'ın "Sanatta ve Hayatta Tarafız" sloganıyla 4. kez gerçekleştirdiği 15-16 Haziran'dan Gezi'ye  Direniş Günleri Festivali'nin son gününde Grup Vardiya, Sarya Müzik Topluluğu ve Üryan Deyiş Grubu, Kartal PSAKD ve Cem Evi'nde saat 19.00'de festivalin kapanış konseri yapılacağını kaydeden Uçar, tüm İstanbulluları direniş günleri festivaline davet etti.