24 Eylül 2024 Salı

33 düş yolcusu katledildikleri yerde anıldı

33 düş yolcusunun katledildiği Amara Kültür Merkezi önünde yapılan anmada konuşan SGDF MYK üyesi Senem Nur Pektaş "Düşlerini bu bahçeye gömmek isteyenler yanıldılar. Onların yoldaşları düşleri için savaşıyor. Devrim nehrinde beraber akmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 düş yolcusu, katledildikleri Amara Kültür Merkezi bahçesinde anıldı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi tarafından yapılan anmaya, Yeşil Sol Parti milletvekilleri, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

HDP Suruç İlçe binası önünde bir araya gelen kitle, Amara Kültür Merkezi'ne yürüdü. "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları atılan yürüyüş sonrası, katliamın yaşandığı alana karanfiller bırakıldı. Burada "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganı atıldı. Anmada, 33 düş yolcusunun fotoğrafları taşındı.

'DEVRİM NEHRİNDE BERABER AKMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Saygı duruşunun ardından  konuşan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Senem Nur Pektaş, "8 yıl önce burada buluştuk, Kobanê'yi beraber inşa edeceğiz dedik. Arkadaşlarımızı burada vahşice aramızdan aldılar. Düşlerimizi yarım bırakmak istediler. Onları katletmekle bu düşü engelleyemediler. 8 yıl sonra yine Kürt ulusuna özgürlük diyoruz. Onların hayali milyonların hayali oldu. Suruç için adalet mücadelemiz sürmekte. Düşlerini bu bahçeye gömmek isteyenler yanıldılar. Onların yoldaşları düşleri için savaşıyor. Devrim nehrinde beraber akmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'33'LERİN DÜŞLERİNİ GERÇEK KILANA DEK BURADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) adına konuşan Soner Çiçek, "Düşlerimiz buraya gömülmek istendi ama fikirlerimiz burada filizlendi. 33'ler Rojava devrimine elini uzatmak için burada buluştular. Devrim sürüyor. Devrimi sonuna kadar savunacağız, tıpkı 33'ler gibi. Suruç katliamından sonra adaletsizlikler diz boyu, saymak ile bitmez. Suruç'ta adalet mücadelesi veren Şenyaşar ailesinin mücadelesi de bizim mücadelemiz. 33'lerin düşlerini gerçek kılana kadar burada olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ŞENYAŞAR AİLESİ İÇİN ADALET SURUÇ İÇİN ADALET
Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, "Hala yaramız kanamaya devam ediyor. Aradan 8 yıl geçti ama hala failler yargılanmış değil. Buna karşı aileler yargılanıyor. Besne anne kaybettiği çocuğunu andığı için tutuklandı. İstanbul'da gençler bildiri dağıttığı için tutuklandı. Şenyaşar ailesi için, Suruç aileleri için de adalet" dedi.

Katliamda annesi Nazegül Boyraz'ı yitiren Yasemin Boyraz, "Katliam sonrası polis bize saldırdı. Burası iki karakol arasında. Bugün bizi arayan polisler, o gün DAİŞ üyelerine arama yapmadılar. Katlettikleri kusurlu gösterildi. Katliam sonrası çantasında bayrak çıkan Abdullah Ömer Aslan, sakalı kesilerek arka kapıdan polis tarafından serbest bırakıldı. Bütün her şeye rağmen biz 8 yıl boyunca binlerce kilometre yol alarak buraya duruşmalara geldik" diye kaydetti.

'AND OLSUN Kİ KATLEDENLER YARGILANACAK'
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu'ndan Urfa Tabip Odası yöneticisi Kemal Yüksekyayla, katliam sonrası yaşananları hatırlattı ve 8 yıldır gerçek faillerin bulunmadığını söyledi. Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, "33 gencimizi koruyamadık, barbar IŞİD katliam yaptı. And olsun ki o dönem IŞİD politikasına yön veren herkes yargı önüne çıkacak, bunu yapana kadar mücadele edeceğiz. Bu bizim 33'lere sözümüzdür. Sonuna kadar adalet mücadelesini takip edeceğiz. Onları koruyamadık ama onlar için adalet getireceğiz" dedi.

MEZAR ANMASI ENGELLENDİ, OTURMA EYLEMİ YAPILDI
Anma etkinliği, "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganlarıyla son buldu. Sonrasında, katledilen Kasım Deprem ve Osman Çiçek'in Suruç Asli Mezarlığı'nda bulunan mezarlıkları ziyaret edilmek istendi. Ancak mezarlık ziyareti polisler tarafından “Burası mabettir, burada etkinlik yapılmaz” denilerek engellendi. Engellemeye tepki gösteren kitle mezarlık kapısı önünde açıklama yaptı.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, "Gençler alçakça katledildi. Mezarlık ziyareti ise yasak. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na çağrımız; gel bu suça ortak olma. Adeta bir tiyatro oynanıyor, sanık kürsüsü 8 yıldır boş. Engelleme keyfi bir tutumdur" ifadelerini kullandı.

Kitle, engellemeyi mezarlık girişinde oturma eylemiyle protesto etti.