19 Eylül 2024 Perşembe

322. haftada Halil Güneş'e özgürlük talebi

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 322. F Oturması'nda hasta tutsak Halil Güneş'in derhal serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve derhal özgürlüklerine kavuşması talebiyle her Cumartesi düzenlediği F Oturması'nın 322. haftasında Halil Güneş'in durumu ele alındı.
 
Galatasaray Meydanı'nda "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Tedavi haktır engellenemez" ve "322. hafta F Oturması Halil Güneş serbest bırakılsın" yazılı pankartların açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Eylemde "OHAL işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atıldı.
 
Haftanın açıklamasını okuyan Gönül Sonbahar, sağlık hakkının gasp edildiği uygulamaları aktardı. Buna göre, zorunlu ilaçlar verilmiyor, hastalığı ne kadar ağır olursa olsun hasta tutsaklar ring araçlarıyla hastaneye götürülüyor, doktor muayenesi kelepçeli yapılıyor, çıplak aramaya karşı çıkan hasta tutuklular hastaneye gidemiyor. 
 
Sonbahar, 25 yıldır hapishanede olan Halil Güneş hakkında bilgi verdi. Sonbahar, "23 yaşında iken tutuklanan ve yaklaşık 25 yıldır hapishanede olan müebbet hapis hükümlüsü Halil Güneş, akciğer ve kemik kanseri hastalığı ile ölüm kalım savaşı veriyor" dedi. 
 
"Gözaltında kaldığı 29 gün boyunca gördüğü ağır işkenceler ciddi sağlık sorunlarının başlamasına neden olmuştur" diyen Sobahar, kaburgalarında oluşan kırıklar nedeniyle kalp ve akciğeri baskı altında kaldığı için nefes almada zorluklar yaşadığını belitti.
 
İHD Diyarbakır Şubesi'nin Halil Güneş'in serbest bırakılması için 10 bin imza topladığını, imzaların Mart 2014 AYM'ye gönderildiğini hatırlatan Sonbahar, ancak tüm çabaların sonuçsuz kaldığını belirtti.
 
Sonbahar, Halil Güneş'in annesinin "Oğlumun durumu iyi değil. Çok sıkıntılıyız ve her an yaşamından endişe duyuyoruz" dediğini aktarırken, "Halil Güneş ve onun şahsında tüm ağır hasta tutsakların derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz" dedi.