28 Eylül 2024 Cumartesi

26 yıl önce gözaltında kaybedilen üniversite öğrencisinin akıbeti soruldu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla gerçekleştirilen oturma eylemlerinin 577'ncisi gerçekleştirildi. Eylemde, 1994 yılında İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan üniversite öğrencisi Cüneyt Aydınlar'ın akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eylemlerinin 577'ncisi, Valiliğin kayıp eylemlerini 78 haftadır yasaklayan keyfi ve hukuk dışı kararı nedeniyle İHD Diyarbakır Şube binası önünde gerçekleştirildi. Eylemde, 1994 yılında İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan üniversite öğrencisi Cüneyt Aydınlar'ın akıbeti soruldu. 

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, kayıpların ve faillerinin bulunması yönündeki ısrarlı taleplerine rağmen ne siyasi iktidarın nede yargı organlarının üzerine düşen görevi yerine getirmediğini belirtti. Kayıplara ilişkin dosyalarda cezasızlık politikasından vazgeçilmesi çağrısında bulunan Yalçın "Zorla kaybedilme dosyaları buradan, bölge illerinden batı illerine naklediliyor. Ankara, İzmir veya farklı bir yere naklediliyor. Bunun nedeni, kamuoyunun desteğini kesmektir. Biz böyle anlıyoruz. Bizim burada taleplerimiz nettir. Özellikle devam eden yargılamalarda biz fark ediyoruz ki; birçok tanık beyanı ve somut belgeye rağmen sanıklar beraat ettiriliyor. Biz bunun Yavuz Ertürk, Cemal Temizöz, Musa Çitil dosyasında gördük. Burada adil ve bağımsız bir yargının işlediğine ilişkin bizim şüphelerimiz bulunmaktadır. Biz buradan 'BM Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Sözleşme'yi hatırlatmak istiyoruz. Hükümetin, siyasi iktidarın ve devletin bu konuda gerekli adımları atması gerekmektedir. Çünkü ilgili sözleşmeye göre zorla kaybedilmeler, insanlığa karşı işlenmiş suç kapsamındadır ve zorla kaybedilmelerde zamanaşımı asla işletilmemektedir. 90'lı yıllardaki olaylar zorla kaybedilme ve insanlığa karşı işlenmiş suçlardır" diye konuştu.

Yalçın'ın ardından, 26 yıl önce İstanbul'da polis tarafından gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Cüneyt Aydınlar'ın hikayesi teyzesi Nuray Barçin tarafından paylaşıldı.

'CAN VE KAYA’NIN FAİLLERİ BULUNSUN’
Batman'daki kayıp yakınları ise, 483'üncü kez İHD Şubesi öncülüğünde bir araya gelerek kayıpların akıbetini sordu.

"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Şube Yöneticilerinden Fahrettin Asutay, zorla kaybedilen yüzlerce kişi için açılan soruşturma dosyalarında bir yol kat edilmediğine dikkat çekti. Asutay, 21 Şubat 1993’te Elazığ’da JİTEM elemanlarınca kaçırılıp cenazeleri bir hafta sonra bulunan İHD Şube Başkanı Av. Metin Can ve İHD üyesi Dr. Hasan Kaya'nın faillerini sordu. Asutay, "27 yıl önce kaybedilen ve katledilen Av. Metin Can’ımız ve Dr. Hasan Kaya’mızın katledilmesinden sorumlu olanların bulunması için mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele aynı zamanda cezasızlık politikası ve uygulamasına karşı bir mücadeledir. Bu mücadele, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi mücadelesidir. Arkadaşlarımızın anılarını insan haklarını koruma, gerçekleştirme ve geliştirme mücadelemizde yaşatacağız. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.