24 Eylül 2024 Salı

15 tutsak daha ölüm orucuna başlıyor

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle binlerce tutukluyla hapishanelerde süren dönüşümsüz açlık grevi eyleminde yer alan tutsaklardan 15'i daha, direnişlerini ölüm orucuna çevirecek. Tutsaklar 10 Mayıs'ta ölüm orucuna başlıyor.
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan tutsaklardan 15'i daha 10 Mayıs'tan itibaren direnişlerini ölüm orucuna dönüştürecek. 30 Nisan'da 15 tutsak, açlık grevi direnişini ölüm orucuna çevirmişti. 
 
Öcalan'la 12 Ocak ve 2 Mayıs'ta yapılan görüşmenin ne bir mutabakat ne bir müzakere ne de bir diyalog süreci geliştirilmediğini ifade eden Deniz Kaya, daha önce basına deklere ettikleri 7 maddelik talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti. Taleplerinin aynı zamanda "Anayasa'yı zorlamayacağı gibi adaletin şahsileştirilmesinden ve keyfileştirilmesinden çıkmasını zorlayacaktır" dedi.  
 
'MUTLAK TECRİT SÜRÜYOR'
 
Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesinde belirleyici olan asıl muhatabın Öcalan'ın kendisi olduğunu vurgulayan Kaya, "2 Mayıs görüşmesinden sonra yapılan avukat, aile ve vasi başvurularının reddedilmesi mutlak tecridin sürdürülmesi anlamına gelmektedir. Çok açık belirtiyoruz, Öcalan'la sadece bir görüşme yapılarak içinde bulunduğumuz ölüm orucunu ve açlık grevi eylemini bitirmemizi kimse bizlerden beklemesin" dedi.
 
Leyla Güven'in 8 Kasım'da başladığı, 16 Aralık'tan bu yana da hapishanelere yayılan süresiz dönüşümsüz açlık grevinin 30 Nisan'da 15 kişiyle ölüm orucuna dönüştüğünü hatırlatan Deniz Kaya, "Eylemimizi tecridin ısrarla sürdürülmesi üzerine, ikinci bir ölüm orucu grubuyla devam ettireceğiz" diye açıkladı.
 
Kaya, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerin süreceğini vurguladı, kamuoyunu eylemlerine ses vermeye çağırdı.
 
10 Mayıs'ta ölüm orucunun ikinci ekibinde yer alan 15 tutsağın isimleri şöyle:
 
-Kandıra Hapishanesi'nden Yaşar Cinbaş, Muhammed İnal, Diyadin akdemir ve Engin Kahraman, 
 
-Bolu F Tipi Hapishanesi'nden İbrahim Doğan, Ahmet Emin Eren ve Mustafa Taştan,
 
-Patnos Hapishanesi'nden Sena Efe, Burhan Şık, Faysal Atak ve Şefik Kayhan 
 
-Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nden Reşat Özdil 
 
-Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nden Zeki Bayhan ve Yılmaz Yıldız
 
-Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nden Sait Öztürk.