21 Eylül 2024 Cumartesi

15 barodan açıklama: Siyasetçiler derhal serbest bırakılsın

Kobanê davasında verilen hapis cezalarına ilişkin ortak açıklama yapan 15 baro, "Yargı siyasi hesaplaşmanın tarafı haline gelmiştir" diye tepki gösterdi.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van baroları Kobanê davasına ilişkin ortak açıklama yaptı. 15 baro tarafından yapılan açıklamada, yargının siyasi hesaplaşmanın tarafı haline getirildiği vurgulanarak karara tepki gösterildi.

15 baro yaptığı açıklamada, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davada verilen hapis cezası kararını, toplumun muhalif kesimleri ve seçilmişlerinin yargı aracılığıyla cezalandırılması ve siyaset alanını daraltma olarak nitelendirdi.

'DAVA SİYASİ PROPAGANDA MALZEMESİ OLARAK KULLANILDI'
Bu kararların çoğulculuğu ve farklı fikirleri sindirme, toplumsal barışı bozma riski barındırdığına işaret eden barolar, "Çözüm; daha fazla otoriterleşme değil, demokrasiye ve hukuka dönüştür. Siyasal iktidar tarafından tehdit olarak kabul edilen kişi veya görüşün peşinen suçlu kabul edilmesi, davanın siyasi bir propaganda malzemesi olarak kullanılması ve kamuoyunun bu suça ikna edilmesi üzerine kurulu bir döngüde temel haklardan, adaletten, adil yargılanma hakkından, masumiyet karinesinden ve delillerin gerçekliğinden söz edilemez" diye kaydetti.

Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı yönündeki yaygın ve haklı kanaatin Kobanê davasında örneğinde olduğu gibi verilen kararlara dayandığına işaret edilen açıklamada, "Bu dava kapsamında, siyasal meselelerin yargısal faaliyet kapsamında suçlamalara konu edildiği, böylece siyasal alanı daraltmak ve sonuçta yargıyı siyasal karar mercii haline getirmenin amaçlandığı görülmektedir. Kobane davası, yargı süreci ve alınan karar ile toplumun muhalif kesimleri, seçilmişleri yargı aracılığıyla cezalandırılmıştır" denildi.

'SİYASETÇİLER SERBEST BIRAKILSIN'
Kürt siyasetin temel haklarının ihlal edildiği Kobanê davasının kolektif bir cezalandırma sistemine dönüştüğü ve bunun kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, "Hak, hukuk ve adaleti esas alan bir yargı sürecinin oluşmasını, temel hakları ihlal edilen siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını talep ederiz" ifadesine yer verildi.