23 Kasım 2024 Cumartesi

15-16 Haziran'ın yıldönümünde işçi sınıfı hareketi tartışılacak

Birleşik İşçi Hareketi, Kadın İşçinin Sesi ve Limter-İş Sendikası, 15-16 Haziran direnişinin 54. yılında "21. yüzyılda işçi sınıfı hareketi: Deneyimler, eğilimler" sempozyumu düzenleyeceklerini duyurdu. Beş konu başlığında 28 konuşmacının yer aldığı sempozyumda, geçmişten bugüne işçi mücadelesi, teorisi ve pratik deneyimleri üzerine tartışmalar yapılacak. Sempozyumda kadın işçi mücadelesi ayrı başlık altında tartışılacak.

Birleşik İşçi Hareketi (BİH), Kadın İşçinin Sesi ve Limter-İş Sendikası, 15-16 Haziran direnişinin 54. yılını, geçmişten bugüne işçi sınıfı mücadelesini, teorisi ve pratik deneyimlerini tartışacak sempozyum düzenleyecek.

İstanbul'da 22-23 Haziran günlerinde gerçekleştirilecek "21. yüzyılda işçi sınıfı hareketi: Deneyimler, eğilimler" başlıklı sempozyum, 7 Mart 1999 tarihinde işkencede katledilen Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı komünist Süleyman Yeter'e atfedildi.

DİRENİŞ DENEYİMİ VE İŞÇİ SINIFININ SORUNLARI TARTIŞILACAK
Sempozyuma ilişkin açıklama yapan BİH, Kadın İşçinin Sesi ve Limter-İş Sendikası, "Türkiye işçi sınıfı hareketinin en önemli dönemlerinden biri olan şanlı 15-16 Haziran direnişinin 54. yıldönümü vesilesiyle, hem şanlı direnişin tarihi derslerini ele almak, hem de büyük bir yoksulluk ve kölece yaşama koşullarına maruz bırakıldığımız bugünkü koşullarda işçi sınıfı hareketinin karşı karşıya olduğu sorunları sendikacılar, akademisyenler, sosyalist parti ve örgütlerin katılımıyla tartışmak için sempozyumda buluşuyoruz" dedi.

'21 YÜZYIL KAPİTALİZMİN YARATTIĞI FELAKETLERE KARŞI İSYANLARLA BAŞLADI'
21. yüzyılın kapitalizmin yarattığı felaketlere karşı isyanlarla başladığı belirtilen açıklamada, "Anti-küreselleşme hareketlerinden sosyal forumlara, meydan işgallerinden ayaklanmalara, isyan dalgası yeryüzünü birkaç kez turladı. Her yerde en önde olan kadınların, işçilerin, ezilen halkların, dışlanan kimliklerin, ekolojistlerin, gençlerin mücadeleleriyle çeşitlenen, genişleyen bu isyan dalgasına rağmen kapitalist üretim ilişkilerinden ve onun üzerinde yükselen siyasal iktidardan kurtaracak bir devrimin kapısı henüz aralanamadı. Yaşanan bütün isyanlarda en temel sorun işçi sınıfının politik bir güç olarak tarih sahnesine çıkmaması oldu.

'ÖRGÜTSÜZ İŞÇİLERİN YAŞAMI SÖMÜRÜ ÇARKI İÇİNDE YOK EDİLİYOR'
Yarım asırdır dünya işçi sınıfı hareketinin yaşadığı krize ilişkin tartışmalar yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "Sosyalist blok ülkelerindeki 'geri dönüş'ler, anlı şanlı komünist partilerin bürokratikleşerek birer düzen partilerine dönüşmeleri ile sosyalizmin gözden düşmesi, kapitalist üretimin organizasyonu ve teknik bileşimindeki değişimlerle işçi sınıfının yapısında meydana gelen dönüşümler uzun bir zamandır dünya işçi sınıfı hareketinin temel konuları olmaya devam ediyor. Her yerde işçi sınıfının örgütleri geriledi, genç işçi kuşaklar ve göçmen işçiler örgütsüz, azgın bir sömürü çarkı içinde yaşamları yok ediliyor" ifadelerine yer verildi.

'TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN'DA İŞÇİLERİN YENİ YOL ARAYIŞI SÜRÜYOR'
İşçi sınıfı hareketinin Türkiye ve Kürdistan'da yüzyılı aşan bir tarihe sahip olduğu anımsatılan açıklamada, işçi sınfının 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin yarattığı yıkımın altından kalkarak tarih yapıcı politik bir güç haline gelmeyi hala başaramadığı vurgulandı. 15-16 Haziranları yaratan sendikaların, işçi sınıfı partilerinin bugün olmadığı kaydedilen açıklamada, "Yeni işçi kuşakları bağımsız sendikalar, ortak platformlar kurarak kendi yolunu açmaya çalışıyor. Kaderini işçi sınıfının kurtuluşunda gören organik aydınlar, ekolojistler bu yeni yolun arayışına katılıyorlar. Yaşadığımız 'olağanaüstü hal' koşullarına rağmen havzalarda, kentin hinterlandında, Anadolu'nun köşe bucağında, savaşın tarumar ettiği Kürdistan kentlerinde yeni bir yol arayışı devam ediyor" denildi.

22-23 Haziran günlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Şişli'deki Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi Tiyatro Salonu'nda düzenleyecekleri sempozyumun bu arayışlara katkıda bulunmayı, enerjisini arttırmayı, yoldakiler arasındaki yoldaşlığı geliştirmeyi hedeflediği vurgulanan açıklamada, sempozyumun ilk gününde "İşçi sınıfının tarihsel deneyimleri, sonuçları, öğrettikleri", "Mücadele, sendika ve işçi örgütlenmesinde durum nedir, ne yapmalı, nasıl yapmalı", "Kadın işçi mücadelesinde durum, arayışlar, örgütlenmeler, hedefler", ikinci gününde, "21. yüzyılda işçi sınıfının durumu, ortaya çıkan tartışmalar, eğilimler" ve "Sınıfın devrimci siyasetini nasıl kurmak gerekir, hedefleri ne olmalı, nasıl yapmalı" konularının ele alınacağı bilgisi yer aldı.