19 Eylül 2024 Perşembe

144 bin seçmen taşınacak, HDP 'oylarımızı çalmaktır' diyor

YSK, seçim sonuçlarına doğrudan müdahale olarak yorumlanan sandık taşıma konusunda başvuruları karara bağladı. HDP, geçen hafta YSK Başkanı ile görüşerek başvuruların kabul edilmemesini istemişti. HDP'li Sancar, ?Burada sorun güvenlik falan değil oylarımızı çalmaktır? dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran'da yapılacak seçimde, taşınmasına karar verilen sandıklardaki seçmen sayısının 144 bin olduğunu bildirdi. 
 
AA'ya konuşan Güven, sandıkların taşınması konusunda 19 valilikten talep geldiğini, kurulun bu talepleri karara bağladığını söyledi. 
 
Mart ayında çıkan yasa ile YSK'ya sandıkların taşınması veya birleştirilmesine karar verme yetkisi tanındığını anımsatan Güven, uygulamanın kriterlerinden birisinin "seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi" olduğunu söyledi. 
 
"19 il başvurdu, bu illerdeki tüm sandıklar taşınıyor diye bir şey kesinlikle yok" diyen Güven, şöyle devam etti: "Bunu yaparken bazı kriterleri dikkate aldık. Güvenlik önemli ama seçmenin hür iradesiyle sandığa gitmesi de çok önemli. İradenin sandığa yansıması gerekir. Biz seçmen sayısını, mesafe durumunu da göz önüne alarak Kurulda titiz bir değerlendirmeyle karar verdik. Azami olarak seçmenlerin yürüyebileceği 5 kilometreyi esas aldık. Ama bu, tümü için 5 kilometre anlamına gelmesin. Bizim taşıma kararı verdiğimiz sandıkların yarısı 2,5 kilometre mesafede. Güvenlik gerekçesiyle taşınmasına karar verdiğimiz sandıklardaki seçmen sayısı 144 bin. Bunun yarısı, yani 73 bin 500 seçmeni içeren sandıkların taşınma mesafesi 2,5 kilometre." 
 
SANCAR: SANDIK TAŞIMA SEÇMEN İRADESİNİ KIRAN BİR UYGULAMA
 
Geçtiğimiz hafta YSK Başkanı ile görüşen ve sandık birleştirme ve taşıma başvurularının kabul edilmemesini isteyen HDP Milletvekili Mithat Sancar konuya ilişkin ETHA'ya konuştu. 
 
Valiliklerden YSK'ya giden sandık taşıma talebinin 270 bin seçmeni kapsadığını ve YSK'nin dün kararını verdiğini belirten Sancar, “Bu karar 19 ili kapsıyor. Bir çok köy bunun içinde. Tam sayıyı tespit etmeye çalıyoruz. YSK 144 bin seçmen diyor, biz de inceliyoruz. Bunu kabul etsek bile 144 bin rakamı çok yüksek bir rakam” dedi. 
 
YSK Başkanı Sadi Güven'in “hür irade” açıklamasına da tepki gösteren Sancar, şunları söyledi: “Sandık taşıma seçmenin iradesini kırmaya yönelik bir uygulamadır. Bu sandıkların taşındığı köylerde ne gibi bir sorun olduğunu YSK açıklamıyor. Biz biliyoruz ki burada sorun güvenlik falan değil oylarımızı çalmaktır. 150 bin civarında seçmenin oyunu kullanmasını engellemeye çalışıyorlar. Bu apaçık seçmenin özgür iradesine bir müdahaledir. Bunun AKP-MHP koalisyonunun bir politikası olduğunu biliyoruz. Amaçları HDP'yi baraj altında bırakmak. Çok kapsamlı bir program uyguluyorlar. Sandık taşımada bu operasyonun bir parçasıdır. Bu oyunu bozacağız, bu operasyonu boşa çıkaracağız. Köylerin her birine ulaşacağız. Elimizdeki bütün imkanlarla köylülerin oylarını güven içinde kullanmaları için çalışacağız. Buradan Türkiye'deki demokrasi güçlerine, muhalefet partilerine, muhalefetin cumhurbaşkanı adaylarına da çağrımız var; gelin hep birlikte bu oyunu bozalım. Bu operasyonu boşa çıkaralım. Çünkü HDP'yi baraj altında bırakmaya yönelik her uygulama Türkiye'de diktatörlüğün önünü biraz daha açmak anlamına geliyor. HDP ile dayanışmak demokrasiyi savunmak anlamına geliyor. O nedenle bu oyunu Türkiye'deki bütün demokrasi güçleriyle birlikte boşa çıkarmalıyız. Boşa çıkaracağız da.”