24 Eylül 2024 Salı

12 Eylül işkencecilerinden Albay Raci Tetik yaşamını yitirdi

12 Eylül darbesi döneminde Mamak Askeri Cezaevi Komutanı olan emekli Albay Raci Tetik, İstanbul'da hayatını kaybetti. Tetik, 12 Eylül döneminde 4 yıl yönettiği Mamak Cezaevi'nde yapılan işkencelerin baş sorumlusu olarak gösteriliyordu.
12 Eylül darbesi döneminde Mamak Askeri Cezaevi Komutanı olan emekli Albay Raci Tetik, 88 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Tetik, 12 Eylül döneminde 4 yıl yönettiği Mamak Cezaevi'nde yapılan işkencelerin baş sorumlusu olarak gösteriliyordu.
 
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, İstanbul'da TSK Çamlıca Özel Bakım Merkezinde uzun yıllardır kalan işkenceci Albay Raci Tetik, 26 Nisan'da akşam saatlerinde öldü. Temmuz 1980'de Mamak Askeri Cezaevi Komutanı olarak atanan Tetik, 12 Eylül darbesiyle birlikte cezaevini 4 yıl yönetti.
 
İLHAN ERDOST KATLEDİLDİ
 
12 Eylül 1980 darbesinin ardından ağabeyi Muzaffer Erdost ile gözaltına alınan yayımcı İlhan Erdost, 7 Kasım 1980'de Mamak Cezaevi'nde askerler tarafından dövülerek katledildi. Cezaevine girişten koğuşuna götürülene kadar 4 jandarma er tarafından defalarca darp edilen Erdost, bu sırada "Artık dövmeyin, sabah kızlarımı öpmeden çıktım" demişti.
 
HESAP VERMEDEN ÖLDÜ
 
Anayasanın geçici 15'inci maddesinin kaldırılmasından sonra 12 Eylül döneminde yapılan işkencelere ilişkin açılan soruşturmanın bir ayağını da Mamak Askeri Cezaevi oluşturdu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Şubat 2013'te talimatla Raci Tetik'in ifadesini aldı. "Cezaevinde görev yaptığım sürede Askeri Cezaevi Yönetmeliğinin gereklerini yerine getirdim, disiplini sağladım" diyen Tetik, görevi süresince cezaevine 31 bin tutuklunun girip çıktığını, kimseye işkence yapmadığını, personeline işkence yapılması talimatı vermediğini iddia etti. O dönemde emrinde yüzlerce personel olduğuna dikkat çeken Tetik, hepsinin tek tek ne yaptıklarını bilemeyeceğini söyledi. Savcılık, soruşturma sonucunda 30 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu gerekçesiyle Tetik hakkında takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı.
 
MECLİS'TE ÖNDER İLE YÜZLEŞTİ
 
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu tarafından 20 Ekim 2012'de dinlenen işkenceci Tetik, Mamak'ta işkence görenlerden HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile de yüzleşmişti.