24 Eylül 2024 Salı

1 Mayıs 1977 şehitleri Taksim'de yapılan anmayla hatırlatıldı

1 Mayıs 1977 katliamında hayatını kaybedenler için kazancı yokuşunda bir anma düzenlendi. ?Taksim meydanı 1 Mayıs alanıdır? yazılı pankart açılan anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. 78’liler Girişimi, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri, 1 Mayıs 1977 katliamında hayatını kaybedenleri andı. Kazancı yokuşunda yapılan anmada Taksim’in 1 Mayıs meydanı olduğu vurgulandı.

Basına açıklamada bulunan 78’liler Girişimi Yürütme Kurulu Üyesi Yunus Bircan, “1 Mayıs işçi sınıfının sekiz saatlik iş günü mücadelesinden başlayarak nesilden nesile büyük bedeller pahasına günümüze kadar gelen sürekli bir mücadele ve dayanışma günüdür. Bütün dünyada fabrikalarda, tarlalarda tüm emek alanlarında süren bu mücadele bir bütün olarak işçilerin, emekçilerin, köylülerin, gençliğin, kadınların mücadelesidir. Hepimiz bu mücadeleden etkileniyor, özgüven kazanıyor, ufkumuzu geliştiriyoruz. Çünkü toplumun mücadelesidir bu” diye konuştu.

Bircan, 1 Mayıs’a ülke bütçesinin önemli bir kısmının silahlanmaya, savaşa ve lüks tüketimi ayrıldığı, derin ekonomik, sosyal ve siyasal bir krizle girildiğini kaydederken “İş cinayetleri, işsizlik, yoksulluk, güvencesiz çalışma, hukuksuz KHK’lar ile işten atma meşrulaştırılmış durumda. Kıdem tazminatları sermayeye devrediliyor. Taciz ve tecavüzün, kadın cinayetlerinin önü alınamıyor. Yaşamlarımızın her alanında sürdürülen tecrit politikalarının İçeride ve dışarıda ölümlere neden olduğu görmezden geliniyor” diye belirtti.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi: “AKP-MHP iktidarı, sürekli bir gözetim, denetim ve baskı politikaları üzerinden gün gün artan ölçüde, toplumu bir cendereye almış durumda. Tam da bu nedenledir ki, hayatın her alanında direniş bayrağını yükselten, tecrit politikalarını etkisizleştiren, krizin faturasını egemen muktedirlerin önüne koyan, silahlanma ve savaşa karşı barış, demokrasi ve özgürlük bayrağını yükseltmek için ileri. Özgürlükçü, demokratik ve adil bir toplum için ileri.”

Ardından topluluk Kazancı yokuşu başına karanfil bıraktı. Ölen 34 kişinin isimleri okundu ve 1 Mayıs marşı söylendi.