25 Eylül 2024 Çarşamba

Zulme direnenler ve haberleştirenler gözaltında 

Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında hukuksuzca gözaltına alınanlar arasında katledilen oğlu bir kutu içinde kendine teslim edilen Halise Aksoy, kızı ve damadı ile 7 yaşından bu yana defalarca gözaltına alınan, her gözaltında işkenceye uğrayan Amara Yürek ve haberini yapan gazeteci Mehmet Şah Oruç da bulunuyor. 

Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 21 ilde gerçekleşen ev baskınlarında aralarında gazeteciler, avukatlar, sanatçılar, sendika yöneticisinin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Dersim'de bir çatışmada oğlu katledilen ve cenazesi bir kutu içinde kendine teslim edilen Halise Aksoy, kızı ve eşi ile 7 yaşından beri 12 kez gözaltına alınan Çotkar Amara Yürek de bulunuyor. 

AGİT İPEK'İN AİLESİ GÖZALTINA ALINDI
Dersim'de 2017 yılında çıkan çatışmada katledilen Agit İpek'in cenazesi annesi Halise Aksoy'a bir kutu içinde teslim edilmişti. Aksoy'un Diyarbakır'daki evine 25 Nisan sabahı baskın düzenlendi. Gözaltına alınan Aksoy, İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Eş zamanlı Aksoy'un kızı Mizgin Karataş'ın da evini basan polisler, Mizgin Karataş ve eşi Harun Karataş'ı gözaltına aldı. Karataş çiftinin 4 yaşındaki çocukları da beraberinde emniyete götürüldü. Gün boyu emniyette tutulan çocuk, akşam saatlerinde akrabasına teslim edildi.

AMARA YÜREK DE GÖZALTINDA 
Gözaltına alınan bir diğer isimde 7 yaşında gözaltına alınması gündem olan Amara Yürek. Yürek ailesinin neredeyse her ferdi tutuklandı. Ev baskınlarında henüz çocuk olan Yürek, ailesine yönelik işkenceye tanıklık etti. İlk kez 7 yaşında gözaltına alınan Amara Yürek'in anneannesinin zırhlı aracı takip ederek attığı "Bijî berxwedana zindana" slogan hafızalara kazınmıştı. 

12 kez evi basılan ve gözaltına alınan Yürek neredeyse her ev baskınında işkence gördü. 17 yaşında tutsak edildi. Yürek 25 Nisan tarihinde düzenlenen baskında bir kez daha gözaltına alındı.

HABERİ YAPAN GAZETECİ DE GÖZALTINDA 
Öte yandan Yürek'in hikayesini ve aileye zulmü haberleştiren gazeteci Mehmet Şah Oruç da gözaltına alındı.