25 Eylül 2024 Çarşamba

DEM Parti'den işitme engellilerin ve sağırların sorunlarına ilişkin rapor

DEM Parti Engelliler Komisyonu, "İşitme Engellilerin ve Sağır Toplumunun Sorunları, Talepleri ve Çözüm Önerileri Raporu"nu kamuoyuyla paylaşarak, işitme engellilerin ve sağırların taleplerinin arkasında olduğunu belirtti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Engelliler Komisyonu, "İşitme Engellilerin ve Sağır Toplumunun Sorunları, Talepleri ve Çözüm Önerileri Raporu"nu kamuoyuyla paylaştı.

Kapitalist toplumda engelli bireylerin, görünür oldukları için sağlamcılığın tüm ayrımcı tutum ve söylemlerine maruz kaldığı, bazı engel gruplarının ise görünmez olan yeti farklılıkları nedeniyle, fark edildikleri andan itibaren daha yakıcı bir ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıkları kaydedilen açıklamada, "Sağırlar ve işitme engelliler bu grupların en büyük çoğunluğunu oluşturmaktadırlar. Sağır ve işitme engellilerin, görünmez olan engellilik durumları, eşit yurttaşlık gereği sağlanması gereken kamusal ve toplumsal destekleri de adeta görünmez kılmaktadır. Bununla birlikte, sağırlar ve işitme engelliler, özgürlük ve eşit yurttaşlık mücadelelerini kendi içlerinde yalnız bırakıldıkları bir alanda vermek zorunda kalmaktadırlar" denildi.

Erişilebilirliğin ezber alışkanlıklar ve yargılar nedeniyle sadece bir "rampaya" indirgendiği kaydedilen açıklamada, "'Normal' insanın sözlü iletişiminin değerli kılındığı ve yüceltildiği
toplumumuzda, tüm sosyal ve kamusal organizasyonlar, bu kabulden hareketle düzenlenmektedir. Milyonlarca sağır ve işitme engelli yurttaşı görmezden gelen ve dışarıda bırakan bu ayrımcı yaklaşım, aynı zamanda eğitim, sağlık, istihdam, adalet, sosyal ve kültürel yaşama katılım noktasındaki tüm eşit yurttaşlık haklarının ihlalini de beraberinde getirmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Birleşmiş Milletler'in 23 Eylül'ü "Uluslararası İşaret Dilleri Günü" ilan ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Dünyada var olan milyonlarca anadili gibi, işaret dillerinin de tüm dünyada ve ülkemizde ana dili olarak kabul edilmesi, sosyal ve kamusal tüm alanlarda işaret dili tercümanı istihdamı bir lütuf değil, eşit yurttaşlık hakkıdır. DEM Parti olarak, bu sessiz dünyanın sesi ve sözü, verdikleri değerli ve haklı mücadelelerinin ise yanında olmaya devam edeceğiz. Uluslararası İşaret Dilleri Günü vesilesiyle İşitme Engellilerin ve Sağır Toplumunun Sorunları, Talepleri ve Çözüm Önerileri Raporu'nu kamuoyuna sunuyoruz" denildi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.