23 Eylül 2024 Pazartesi

Zülküf Gezen çok sayıda kentte anıldı

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren ve cenazesi kaçırılarak defnedilen Zülküf Gezen çok sayıda kentte anıldı.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren ve cenazesi kaçırılarak defnedilen Zülküf Gezen çok sayıda kentte anıldı.
 
DERSİM
 
HDP Dersim İl Örgütü, Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi protesto etmek için yaşamına son veren Zülküf Gezen'e ilişkin il binasında basın açıklaması yaptı.
 
Basın açıklamasına HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Devrimci Güçbirliği bileşenleri, HDP İl Eşbaşkanları Hıdır Çiçek ve Özlem Toprak, HDP Belediye Eşbaşkan Adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir de katıldı.
 
Açıklamada söz alan HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Kürt halkı üzerinde yürütülen ırkçı faşist tecride karşı 130 günü aşkın bir süredir aşlık grevi eylemi olduğunu anımsattı, bu eylemin Gezen'in hayatını kaybetmesiyle farklı bir boyuta geldiğini söyledi. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın İmralı'da tecrit içerisinde tecrit yaşadığını ve yasal haklarını bile kullanamadığını dile getiren Bülbül, "Bu tecritin halklara da uyarlama politikası uzun süredir devam ediyor, bu tecrit yüz yıllardır süren bir uygulama. Bu çevredeki uygulamalara karşı Kürt halkı her yerde demokratik mücadelesini yürtüttü ve bunun bedelleri de ağır oldu" dedi.
 
Kürt halkı için bir direniş günü olan Newroz'un yaklaştığını hatırlatan Bülbül, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kürt halkının barışı haykıracağı süreçte Kürt halkı ağır bedellerle yine karşı karşıya. Önderlik ve Kürt halkı arasında canlı bir ilişki söz konusudur, Kürt halkının 40 yıldır mücaledesinin ortadan kaldırmak için yürütülen bir tecrit siyasal tutumdan öte tüm toplumu ortadan kaldırmayı hedefliyor. AKP-MHP faşizmi de bunu istiyor, biz ırkçı- gerici kuşatmaya karşı birçok yerde birçok demokratik eylem gerçekleştirdik. Newroz'a gidiyoruz 1982'de Mazlum Doğan'ın Diyarbakır zindanın yaptığı neyse Zülküf Gezen de bugün benzer pratiği sergilemiştir. Zülküf kendi halkını özgürleştirmek için bu pratiği ortaya koydu. Kürt halkı zindanından gençliğine, kadına kadar özgürlüğe barışa sahip çıkın mesajıdır bu eylem. Biz bu mesajı çoğullaştıracağız barış ve demokrasi mücadelesinde çoğullaştıracağız. Amaçlanan tecridi ve faşizmi kırarak çoğaltarak yürüyeceğiz."
 
Bülbül konuşmasını Gezen'i anarak ve eyleminin sahiplenilme çağrısı yaparak sonlandırdı.
 
ŞIRNAK
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, Gezen'e ilişkin basın açıklaması yaptı. Yası simgeleyen siyah bez asılan parti binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve belediye eşbaşkan adaylarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
 
Burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez, Gezen'in cenazesinin dün gece alıkonularak, defnedilmesini kınadı. "İnsanlığı yaşatmak için bedenini ölüme yatıranları en güçlü şekilde sahipleneceğimizi ve başlatmış oldukları direnişi büyüteceğimizin sözünü veriyoruz" diyen İrmez, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasının hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. Tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğine işaret eden İrmez, şu çağrıda bulundu: "AKP-MHP hükümetini insan haklarına saygılı olmaya, kendi yasalarına ve uluslar arası hukuka uymaya davet ediyoruz. Bir an önce tek bir canımızı dahi kaybetmeden açlık grevindekilerinin taleplerine derhal kulak verilmelidir. Onların talebi tüm halkların talebi ve bizim talebimizdir."
 
HDP Cizre İlçe Örgütü de Gezen'in ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Parti binası önünde yapılan açıklamaya tutuklu yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Eşbaşkanı Selahattin Kolanç, Kürt halkı ve temsilcilerine dönük özel savaş uygulamalarının sürdüğüne dikkat çekti. Öcalan şahsında Kürt halkına dayatılan ağır tecrit koşullarının artık "çekilmez" olduğunu kaydeden Kolanç, "Bugüne kadar 'evlatlarımız ölmesin', 'cezaevlerinden yeni tabutlar çıkmasın' uyarılarına karşı kulağını tıkayan AKP-MHP hükümeti, Zülküf Gezen adlı siyasi tutsağın yaşamına son vermesine sebep olmuştur. Demokratik kamuoyu ve Kürt halkı olarak bu sessizliğimiz, nice Zülküf'lerin ve Leyla'ların bedenlerinin aramızdan gidişine neden olacaktır" diye konuştu.
 
Kolanç, "Yeni Zülküfler'in ve canlarımızın aramızdan ayrılmalarına tanık olmamak için bir an önce harekete geçmeliyiz" çağrısında bulundu.
 
URFA
 
HDP Urfa il ve Siverek, Hilvan, Ceylanpınar, Viranşehir, Suruç, Birecik, Halfeti ile Bozova ilçe örgütleri de Gezen'e ilişkin basın açıklaması yaptı. Ortak metnin okunduğu eylemlerde, "Tecride son verilsin, ölümler durdurulsun" denildi. Leyla Güven ve cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin toplumun değişik kesimlerini harekete geçirmesine rağmen, yeterli duyarlılığın gösterilemediğini dile getirildi.
 
1 Mart itibariyle açlık grevinin tüm cezaevlerine yayıldığına işaret edilen açıklamada, "Zülküf Gezen arkadaşımız, açlık grevlerine toplumda yeterli duyarlılık gösterilmediğinden yaşamına son vermiştir. Halkımızı açlık grevlerine karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Tecride son verilsin, ölümler durdurulsun" denildi. Parti tarafından yapılan açıklamada, il ve ilçelerde müzikli şölenlerin düzenlenmeyeceği ve siyah bezler asılacağı belirtildi. Partinin il ve ilçe yöneticileri Gezen'in ailesine taziye ziyaretinde bulunmak üzere Diyarbakır'a doğru yola çıktı.
 
ADIYAMAN
 
Zülküf Gezen için HDP Adıyaman İl Örgütü açıklama yaptı. İl binasındaki yapılan açıklamayı okuyan İl Eşbaşkanı Mehmet Selim Özbek, ölümlerin daha da yaşanmaması için iktidarı ve tüm kişi ile kurumları duyarlı olmaya çağırdı. Özbek, "Leyla Güven ve arkadaşlarının talebi haklı talep olup, bizim de talebimizdir" dedi.
 
MUŞ
 
HDP Muş İl Örgütü, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren ve cenazesi kaçırılarak defnedilen Zülküf Gezen'e ilişkin basın açıklaması yaptı. İl binasında yapılan açıklamaya HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, HDP PM üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. "Tecrit kaldırılsın, ölümler olmasın", "Talepleri talebimizdir" pankartın açıldığı açıklamada  konuşan HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, partilerin tüm uyarılarına ve gelinen kritik aşamaya rağmen AKP iktidarının demokratik taleplere kulaklarını tıkadığını belirtti. Tecridin insanlık suçu olduğunu ifade eden Işık, "Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit tüm halklar üzerinde uygulanıyor. Tecritle  birlikte askıya alınan özgürlük, adalet ve demokrasi ancak tecridin kaldırılmasıyla var olabilir" diye konuştu.
 
HAKKARİ
 
Zülküf Gezen Hakkari'de de yapılan basın açıklamasıyla anıldı. HDP İl binasında yapılan açıklamaya HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP PM Üyesi Zahide Besi, HDP ve DBP  il yöneticileri, Hakkari Belediye Eşbaşkan adayları Seher Kadiroğlu Ataş ve Cihan Karaman katıldı. Açıklama yapan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Zülküf Gezen'in tecridin kaldırılması talebiyle fedai bir eylem yaptığına işaret ederek "Arkadaşımıza Allahtan rahmet ailesine ve dostlarına da sabır diliyoruz" dedi.
 
Zülküf Gezen'e ilişkin HDP Yüksekova ilçe binasında yapılan açıklamaya parti yöneticilerinin yanı sıra belediye eşbaşkan adayları ve Barış anneleri katıldı. Açıklamayı okuyan HDP İlçe Eşbaşkanı Hüsnü Beşer, daha fazla ölümün yaşanmaması noktasında tüm kesimleri tecride karşı duyarlı olmaya çağırdı.
 
AĞRI
 
Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesinde yaşamına son veren Zülküf Gezen için Ağrı Tahir Elçi meydanında basın açıklaması yapmak isteyen HDP'lilere polis izin vermedi. Engellenen HDP milletvekilleri Berdan Öztürk, Abdullah Koç ve Dilan Dirayet Taşdemir ardından seçim bürosunda basın açıklaması yaptı.
 
Burada konuşan Taşdemir, zorbalığın, baskının ve diktatörlüğün kendisini bir kez daha gösterdiğini dile getirerek, "AKP-MHP faşizmi 4 aydır açlık grevleri karşısında kör sağır olmuş. Yaşamına son veren Zülküf Gezen'in cenazesi apar topar memleketine getirip ailesinden habersiz bir şekilde defnedildi. AKP her yerde İslam adına konuşuyor, Yeni Zelanda katliamını dillendiriyor. Ama arkadaşımızın İslami vecibelerinin yerine getirilmesine bile izin verilmedi. Bu bir zulümdür. Açlık grevinde olan arkadaşlarımızın tek bir isteği var. 'Hukuku tanıyın, tecridi kaldırın' diyorlar. Ama bu iktidar çete gibi hareket ediyor" dedi.
 
MARDİN
 
HDP Derik İlçe Örgütü de Zülküf Gezen'e dair yaptığı açıklamada, tecridin kaldırılması çağrısı yaptı. Eylemde konuşan HDP yöneticisi Salih Tekin, cezaevlerinde binlerce tutuklunun aynı taleple açlık grevinde olduğunu belirterek Gezen'in gerçekleştirdiği eylemle ismini tarihe yazdırdığını söyledi. Kürt halkının yapılan zulme cevap vereceğinin altını çizen Tekin, "Mutlaka Kürt halkının direnişi ve özgürlük davası kazanacak. Bizler Zülküf Gezen'i unutmayacağız. Zülküf Gezen ölümsüzdür" dedi. 
 
MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü, Zülküf Gezen'e ilişkin Yenişehir, Tarsus, Akdeniz ve Toroslar ilçe binalarında basın açıklaması yaptı. Polisler açıklama yapılan binalar önlerini ablukaya alırken, HDP'liler duruma tepki gösterdi.
 
HDP Akdeniz İlçe Örgütü binası önünde yapılmak istenilen açıklamaya polisin engellemesi üzerine halk, binadan Şevket Sümer Mahallesi'nde bulunan seçim bürosuna kadar yürüdü. Büro önünde yapılan açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan adayları Reşat Aşan ve Emine Şilan Yüksekkaya ile çok sayıda kişi katıldı. Halk "Direne direne kazanacağız" ve "Şehit namırın" sloganlarını attı.
 
HDP Akdeniz Eşbaşkanı Abdulselam Kutlu, partilerinin tüm uyarılarına rağmen AKP iktidarının eylemcilerin talepleri karşısında kulaklarını tıkadığını söyledi. İktidarın ölülere bile tecrit uyguladığına işaret eden Kutlu, "İktidar ölülerimizden dahi korkmaktadır. Bu insani, inanç ve hukuk değerleri açısından en son noktadır. Ölen insanın üzerinden her tür hukuksal sorumluluk kalkar. İnsanın hem hukuksal hem insani değerler hem de inanç değerleri gereği en son ve temel hakkı gereklerine göre defnedilmesidir. En başta bu şekilde gece yarısı bir defin inanç ve insan değerleri bakımından kabul edilemezdir" dedi. Herkesi açlık grevlerini sahiplenmeye çağıran Kutlu, "Talepleri talebimizdir" ifadesinde bulundu.
 
SİİRT 
 
HDP Siirt İl Örgütü, Zülküf Gezen'in cenazesini alıkonularak defnedilmesine ilişkin parti binasında basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Zülküf Gezen'in yaşamına son verdiğini hatırlatarak, başta Leyla Güven olmak üzere açlık grevindeki eylemcilerinin tek taleplerinin basit bir kanun maddesinin uygulanması olduğunu ifade etti. Beştaş. "Leyla Güven kendi özgür iradesiyle bir açlık grevi başlattı ve dünyanın ve Türkiye'nin her yerinde, 1 Mart'tan itibaren bütün cezaevlerinde tecride son verilmesi talebiyle açlık grevleri büyüdü. Biz baştan beri söylüyoruz. Açlık grevlerini bitirmenin tek yolu var. Talepleri kabul etmek. Çünkü bu talep haklıdır" dedi.
 
Beştaş, Zülküf Gezen cenazesinin dün geceden beri nasıl ve nerede defnedileceği noktasında devletin adeta teyakkuza geçtiğini belirterek, cenaze törenine aileden sadece 4 kişinin katılmasına izin verildiğini söyledi. "Cenaze gizlice kaçırılarak defnedildi" diyen Beştaş, "Cenazeyi kaçırarak, cenazeye katılmak isteyenleri engellemek, Diyarbakır'a getirmeniz hiçbir şeyi değiştirmez. Bu Zülküf Gezen'in ölümünün gerçek olduğunu ortadan kaldırmaz. Zülküf Gezen'in bedenini açlık grevinde olanların taleplerinin kabul edilmesi ve tecridin sona erdirilmesi için yaşamına son verdiği gerçeğini değiştirmez. Halkın tepkisini ve öfkesini dindirmez. Sadece öfkeyi büyütür. Çünkü tecridin kaldırılması sadece açlık grevindekilerin talebi değil. Milyonların ve halkın haklı talebidir" diye konuştu.
 
MANİSA
 
HDP Manisa Büyükşehir Eşbaşkan adayları Hatice Aslan ile Naci Sönmez, parti yöneticileriyle birlikte parti binası önüne geldi. Parti adına İl Eşbaşkanı Kerem Taylan'ın açıklamayı yaptığı sırada polis çekim yapan basın mensuplarını engelleyerek telefonlara el koyup görüntüleri sildi. Açıklama yapan grubun, görüntü ve tüm fotoğraflarını silen polis, açıklamanın tamamlanmasına izin vermedi. 
 
HDP Turgutlu İlçe yönetimi de Zülküf Gezen için parti binasında açıklama yaptı. Eylemde konuşan HDP Turgutlu ilçe Eşbaşkaşkanı Cevher Özdemir, "Leyla Güven ve Nasır Yağız'ın açlık grevinden sonra bütün cezaevlerinde girilen açlık grevlerine karşı sessizliğe karşı ses olmak gerektiğine vurgu yapıyoruz. Yaşanan zulme sessiz kalmamamız gerekiyor" dedi.