23 Eylül 2024 Pazartesi

'Cezasızlık politikalarına karşı mücadeleye devam edeceğiz'

Diyarbakır'da Sudenaz adlı trans kadının öldürülmesine tepki gösteren Amed Şiddetle Mücadele Ağı Bileşenleri, nefret söylemlerine ve cezasızlık politikalarına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Amed Şiddetle Mücadele Ağı Bileşenleri, 14 Eylül'de trans kadın Sudenaz U.'nun katledilmesine ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Basın metnini okuyan Atalay Göçer, 14 Eylül gecesi Kayapınar'da kesici aletle saldırıya uğrayan trans kadınlar Sudenaz U.'nun kalbinden, G.'nin ise bacağından yaralandığını hatırlattı. Sudenaz U.'nun 15 Eylül sabahı yaşamını yitirdiğini belirten Göçer, "Bu olay, bir nefret cinayetidir ve LGBTİ+'lara karşı yükselen şiddet dalgasının bir tezahürüdür" dedi.

Cinayetten hemen sonra, saray medyası tarafından da tanıtımı yapılan "Büyük Aile Buluşması" adlı bir miting gerçekleştirildiğine dikkat çeken Göçer, bu mitingde LGBTİ+'lara dönük nefretin körüklendiğinin altını çizdi.

'NEFRETİN VE ŞİDDETİN NORMALLEŞTİRİLDİĞİ DÜZENİ REDDEDİYORUZ'
Göçer, şöyle devam etti: "Henüz Sudenaz'ın ölümünün acısı tazeyken, bir başka trans arkadaşımız G.E.'nin gasp ve işkenceye maruz kaldığı haberini aldık. Bu iki olayın bir hafta içinde gerçekleşmiş olması, toplumun vicdanının çürütüldüğünü ve LGBTİ+'lara karşı artan şiddetin ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Bizler, LGBTİ+'lar ve insan hakları savunucuları olarak, nefretin ve şiddetin normalleştirildiği bu düzeni reddediyoruz. Sudenaz'ın, G.'nin, G. E.'nin ve tüm nefret suçlarına ve nefret cinayetlerine maruz bırakılan başta trans kadınlar olmak üzere LGBTİ+'ların haklarını savunmaya, devletin haksız tahrik indirimi ve cezasızlık politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz."

Tüm toplumsal muhalefete nefret suçlarına karşı sorumluluk alma çağrısında bulunan Göçer, nefrete karşı dayanışma, adalet ve eşitlik için ses yükseltmeye devam edeceklerinin söyledi.