1 Ekim 2024 Salı

Zılgıtlarla 'Anneler Günü' yürüyüşü: Kirli savaşı durduralım

Anneler Günü nedeniyle Sancaktepe'de yürüyüş yapan kadınlar zulüm karşısında direneceklerini ve boyun eğmeyeceklerini kaydetti. 

İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) ve Anadolu Yakınlarını Kaybedenler Derneği (ANYAKAYDER), öncülüğünde Anneler Günü dolayısıyla Sancaktepe'de bulunan bir restoranda şölen gerçekleştirildi. Şölene İzmir'den gelen Anneler,  İzmir ve İstanbul'da Adalet Nöbeti'ne katılan tutsak yakınları, faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, Silopi'de katledilen Seve Demir'in annesi Sakine Demir, Tevgere Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Roboskî aileleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Şölenin gerçekleştiği alana "Heta ku em rojên azad ava bikin em ê tekoşîna xwe bîdomî nin" pankartı açılırken, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Girtiyên azadî rumete me ne", "Aşitiyek bi rûmet", "Bimre xiyanet" ve"Bijî berxwedana rûmete" dövizleri taşındı. Şölen alanını dolduran kadınlar sık sık "Biji berxwedana zindana", "Jın jiyan azadi", "Anneler savaş istemiyor" sloganları attı.

Şölen, Çerxa Şoreşe marşı eşliğinde özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.

POYRAZ: DİRENECEĞİZ, BOYUN EĞMEYECEĞİZ
Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, bütün annelerin Anneler Günü'nü kutlayarak sözlerine başladı. Annelerin her alanda mücadele ettiklerine dikkat çeken Poyraz, "Devlet ne kadar önümüze engele koyama çalışsa da bizler direneceğiz. Ve boyun eğmeyeceğiz. Bizler anne olarak sonuna kadar direneceğiz" şeklinde konuştu.

YALÇIN: ZULMÜN KARŞISINDA MÜCADELE EDECEĞİZ
İzmir Barış Annesi İnisiyatifi Sözcüsü Behiye Yalçın, Kürt anneleri için Anneler Günü'nün de yasak olduğunu ve annelere sadece acının reva görüldüğüne dikkat çekti. Yalçın, "Kürt anneleri de dünyadaki bütün anneler gibi çocuklarını, ölmesi ve öldürmesi için dünyaya getirmiyor ama çocuklarımızın rahat bir şekilde yaşamalarına bile izin vermiyorlar. Ukrayna-Rusya savaşı için bütün dünya sesini çıkarken Kürt halkı için kulak tıkıyorlar. Biz bunu biliyoruz ki Kürdün Kürt'ten başka dostu yoktur. Ama Barzani Kürt çocuklarını öldürüyor. Barzani bu savaşı şekillendiriyor. Sadece bizim çocuklarımız ölmüyor, Türk, Arap çocukları da ölüyor. Biz barış Annesi olarak ne olursa olsun bu zulmün karşısında durup mücadele edeceğiz" diye konuştu.

AKMAN: ÇOCUKLARIMIZI CEZAEVİNDE İŞKENCEYLE ÖLDÜRÜYORLAR
İstanbul‘da devam eden "Adalet Nöbeti" eylemcilerinden tutan tutsak annesi Fince Akman, Kürt halkının baskılar ve tutsak edilerek bitmeyeceğini vurguladı.  Akman, "Çocuklarımıza cezaevlerinde işkence uygulayıp öldürüyorlar. Bizler de bunun için ‘Adalet Nöbeti' başlattık. Düşman her fırsatta bize saldırıyor ve gözaltına alıyor. Ama bize ne kadar baskı uygulansa da nöbetlerimizden vazgeçmiyoruz. Sizden korkmuyoruz ve boyun eğmiyoruz. Bizler tutsak olan çocuklarımızın ve şehitlerimizin arkasında duracağız" diye konuştu. Daha sonra katledilen kadınları hatırlatarak, "Torunlarımın adını Deniz, Zilan, Arin, Solin koydum" dedi. Akman, AKP ve KDP işbirliğiyle yürütülen saldırılara dikkat çekti ve "Türk devleti ile beraber hareket etmeye utanmıyor musun?" diye sordu.

STRANLAR ŞÖLENE EŞLİK ETTİ
Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçısı Dengbej Xalide de stranlarını seslendirerek şölene eşlik etti. Anneler zılgıt ve alkışlarla karşıladı.

ZILGITLARLA YÜRÜYÜŞ
Söylenen stranların ardından kadınlar, şölen alanından "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Biji berxwedana zindana", "Jın jiyan Azadi", "Berxwadan jiyane" sloganları ile Yakacık E5 Yolunda yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca sık sık alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde saldırın durdurulması için çağrıda bulunuldu.

BAŞARAN: HER CENAZENİN SORUMLUSU AKP-MHP'DİR 
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise yürüyüşün sonunda kısa bir konuşma yaptı. Başaran, "Yürütülen savaş bizim savaşımız değil. Bu savaş AKP-MHP ittifakının savaşı. Bu savaşla Kürt ve Türk çocuklarını katlediyorlar. Gelen her cenazenin sorumlusu AKP-MHP'dir. Bundan dolayı Türkiye'deki bütün kadınlara sesleniyoruz, gelin hep beraber bu kirli savaşın karşısında duralım.  Birlikte durduralım ve mücadelemizi büyütelim" ifadelerini kullandı.

Şölen, kadınların coşkulu zılgıtları, sloganları ve alkışları ile sona erdi.